&samhoud places kok wil gezonder ziekenhuisvoedsel

13 augustus 2012 Consultancy.nl

Moshik Roth, chef van het nieuwe restaurant van adviesbureau &samhoud, heeft zijn bezorgdheid geuit over de kwaliteit van het ziekenhuisvoedsel in Nederland. Hij pleit ervoor dat overheid en ziekenhuizen meer geld beschikbaar stellen voor voedselkwaliteit en -innovatie. Ook vindt de kok dat meer aandacht voor voorlichting van grote noodzaak is.
 
In februari maakte &samhoud bekend dat het een 2-sterrenrestaurant restaurant, genaamd &samhoud places, zou openen in Amsterdam. Inmiddels is bekend dat het haar deuren op 18 augustus opent voor het grote publiek.
 
Gezonder
“Goede voeding maakt gezonder, dat is algemeen bekend", aldus de voormalige chef-kok van ’t Brouwerskolkje in Overveen. "Toch is goede voeding in onze verzorgingshuizen en ziekenhuizen één van de eerste dingen waar op bespaard wordt. Dit heeft een ongelukkige en ongezonde patiënt tot gevolg" vervolgt Roth.
 
Kleine innovaties
Roth baseert zijn uitspraken op verschillen bezoeken die hij in de afgelopen maanden heeft gebracht aan ziekenhuiskeukens. Volgens de topchef is de rol van innovatie cruciaal: "50 jaar geleden dachten we nog dat roken gezond was, nu is dat niet meer voor te stellen. Hetzelfde geldt voor voeding. We weten nu veel over hoe de samenstelling van voedsel invloed heeft op de gezondheid en levensduur van de mens. Met kleine innovaties zouden er grote stappen kunnen worden gemaakt. Denk aan €10 per patiënt per dag, waar een ziekenhuisbed zelf al €400 per dag kost. Het gaat dus om 4% meer uitgaven per patiënt. Deze 4% heeft echter grote gevolgen, want betere voeding levert een voorspoediger helingproces op en betekent dat een patiënt korter hoeft opgenomen te worden".

Nieuws

Meer nieuws over