Laura Vreugdenhil werkt bij Synechron aan het verduurzamen van de financiële sector

16 januari 2023 Consultancy.nl 6 min. leestijd

De financiële sector verandert snel. Waar de branche van oudsher bekendstaat als de wereld van het snelle geld, is er vandaag de dag steeds meer aandacht voor de positieve impact die je kunt maken met dit geld. Dit is precies waarom Laura Vreugdenhil koos voor de financiële sector. Sinds een jaar werkt ze voor de Sustainable Finance-praktijk van Synechron. We vroegen naar haar ervaringen bij de fintech-consultancy.

Wie betaalt bepaalt. Dit bekende gezegde vat even kort als precies samen waarom de financiële sector zo’n sleutelrol speelt in het bouwen aan een betere wereld.

Als geldschieter van het bedrijfsleven bepalen banken en andere investeerders namelijk waar wel én waar geen financiering heengaat: geven ze geld aan olie, wapens en tabak, of aan windmolenparken, vleesvervangers en elektrische auto’s?

Laura Vreugdenhil, Senior Consultant Sustainable Finance

Laura Vreugdenhil zag tijdens haar studie bedrijfskunde in hoe belangrijk de financiële sector is in het aangaan van de grote uitdagingen van de komende decennia. “Ik geloof in de enorme potentie die de sector heeft in het versnellen van de duurzaamheidstransitie”, vertelt ze.

Daarom begon Laura haar loopbaan in 2015 bij de wealth manager Van Lanschot Kempen. Ze doorliep eerst een Private-Banking traineeship en werkte daarna als corporate social responsibility-adviseur op groepsniveau, waarna ze zich ging richten op strategie en corporate development.

“Ik heb ontzettend veel geleerd en veel verschillende dingen mogen doen”, blikt ze terug op haar zes jaar bij de bank. “In mijn laatste functie had ik echter maar beperkt tijd voor het doel dat ik voor ogen had: het verduurzamen van de financiële sector.”

Allemaal hetzelfde doel

Dus begon ze om zich heen te kijken. “Van een collega hoorde ik van Synechron, en na wat onderzoek en diverse gesprekken was ik erg enthousiast.”

“In de kern gaat duurzaamheid niet over concurrentie, maar juist over samenwerking, want we werken allemaal voor hetzelfde doel.”

Het wereldwijde digitaal adviesbureau voor de financiële sector sprak Laura in het bijzonder aan vanwege de expertise in wat ze omschrijft als “de grootste uitdaging op dit moment in verduurzaming”: het omgaan met (ESG-)data. “Ik zag in Synechron een bedrijf dat alle capaciteiten in huis heeft om andere spelers in de sector hierin te adviseren en ondersteunen”, legt ze uit.

Lees ook: Banken worstelen met vertaling van ESG-strategie naar praktijk.

Bovendien ziet ze voor consultants een belangrijke rol weggelegd in het aanjagen van verandering. “Als consultant breng je de ervaringen die je in verschillende omgevingen opdoet mee naar al je klanten, waardoor je als een soort versneller fungeert. In de kern gaat duurzaamheid niet over concurrentie, maar juist over samenwerking, want we werken allemaal voor hetzelfde doel.”

Aan de slag

Inmiddels maakt Laura alweer een jaar deel uit van de Sustainable Finance-praktijk van Synechron. “Dit team is enorm divers qua expertise, dus ik kan veel leren van mijn practice-collega’s. Hierbij kun je denken aan collega’s met een technische achtergrond, maar ook juridisch, of juist met heel veel ervaring met innovatie en projectmanagement.”

Haar eerste klus deed ze voor een grote bank. “De opdracht richtte zich met name op het opleiden van medewerkers, zodat sustainable finance-wet- en regelgeving ingevoerd kon worden. Na publicatie van wetgeving bedenken banken hoe ze daaraan kunnen voldoen, maar wat vaak onvoldoende aandacht krijgt is het meenemen van de medewerkers wiens werk verandert.”

“Zeker op het gebied van duurzaamheid voelt niet iedereen zich 100% comfortabel om met klanten in gesprek te gaan over hun duurzaamheidsprestaties”, legt ze uit. “Dit kun je gedeeltelijk oplossen met trainingen – die overigens meestal zeer enthousiast worden ontvangen.”

Na deze eerste opdracht begon Laura direct aan een “totaal ander project” voor een kleinere bank. “Doel was het versneld vergroten van de impact van deze – al zeer duurzame – partij. Die versnelling zit vooral in het ophalen, interpreteren en gebruiken van niet-financiële data. Dit is een onderwerp waar alle banken mee bezig zijn. Het is daarom een ontzettend leerzame én leuke opdracht.”

Alles in huis

Naast de klantopdrachten werkt de Sustainable Finance-praktijk ook aan de ontwikkeling van nieuwe proposities. “Bijvoorbeeld tooling voor het voldoen aan de groeiende verwachtingen rond sustainable finance vanuit de toezichthouder”, aldus Laura.

“We hebben niet alleen de inhoudelijke kennis en ervaring met implementatie van duurzaamheidsinitiatieven, maar ook collega’s met de skills om dat op technisch vlak te realiseren en ondersteunen.”

Daarnaast draagt het team bij aan de organisatiebrede ontwikkeling van Synechron. “Zo denken we na over de positionering van Synechron in de financiële sector gerelateerd aan sustainable finance. Ook hebben we recentelijk een trainingsdag over het thema georganiseerd voor Synechron Nederland, zodat alle collega’s ook op de hoogte zijn van relevante ontwikkelingen.”

In de onderlinge samenwerking tussen de verschillende praktijken schuilt voor Laura ook een deel van de kracht van het bureau. “We hebben niet alleen de inhoudelijke kennis en ervaring met implementatie van duurzaamheidsinitiatieven, maar ook collega’s met de skills om dat op technisch vlak te realiseren en ondersteunen.”

“Als wij met een voorstel komen voor de implementatie van bepaalde wet- en regelgeving die voorschrijft dat je bepaalde data moet gaan verzamelen en erover moet rapporteren, kunnen wij ook direct de capaciteit en skills leveren voor de integratie van die datapunten in een huidige set-up, of juist een wat meer flexibele oplossing ernaast.”

Het verschil maken

Al met al blikt Laura terug op een meer dan geslaagd eerste jaar. “De positieve indruk die ik kreeg tijdens mijn sollicitatiegesprekken is gebleven. Synechron biedt een marktconform salaris, een bovengemiddeld aantal vakantiedagen en een flink trainingsbudget. Maar om top employer te zijn dien je daarbovenop natuurlijk iets extra’s te hebben.”

Synechron heeft bovendien – net als elk consultancybureau – een extra grote uitdaging. “Het grootste gedeelte van je medewerkers zit altijd op projecten voor klanten. Daarmee loop je een risico dat je medewerkers meer binding voelen bij de klant dan bij het eigen bedrijf.”

Juist hier maakt Synechron echter het verschil, vindt Laura. “Er wordt veel geïnvesteerd om medewerkers zich thuis te laten voelen bij Synechron – via een mentor, een buddy en diverse managers.”

“Daarnaast worden heel veel evenementen georganiseerd, zodat collega’s elkaar én hun expertise beter kunnen leren kennen. Al die evenementen worden overigens georganiseerd door medewerkers, dus als ik de Synechron-medewerkers zou moeten typeren zou dat het zijn: een groep enthousiaste mensen die zich graag inzetten om iets moois neer te zetten voor hun klanten, maar ook voor hun collega’s.”