Gilze en Rijen onderzoekt alternatieve aanrijroutes voor brandweer

01 maart 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Een nieuwe tunnel in de gemeente Gilze en Rijen heeft gevolgen voor de aanrijroutes van de brandweer. TwynstraGudde is ingeschakeld om een oplossing te bedenken.

Het Noord-Brabantse Gilze en Rijen heeft nabij het station een spoorwegovergang, die de gemeente – in samenwerking met het Rijk en de provincie Noord-Brabant – wil vervangen voor een tunnel. Volgens de huidige plannen heeft deze een doorrijhoogte van maar 2,5 meter. Reden: de tunnel is bedoeld voor langzaam rijdend verkeer en dus niet voor brandweerauto’s 

En dat heeft allerlei gevolgen voor de brandweer in Gilze en Rijen, die in het noorden van de kern Rijen zijn kazerne heeft. Door de tunnel moet de brandweer bij incidenten in Rijen-Zuid of op vliegbasis Gilze en Rijen flink omrijden, met een langere aanrijtijd tot gevolg. 

TwynstraGudde onderzoekt alternatieve aanrijroutes voor Brabantse brandweer

Deze situatie is uiteraard onwenselijk, vooral omdat een zo kort mogelijke aanrijtijd de kans verkleint dat een incident zich ontwikkelt tot een catastrofale ramp. Vanuit die gedachte schakelde gemeente Gilze en Rijen TwynstraGudde in om onderzoek te doen naar mogelijke oplossingen.

Vorige maand presenteerden de onderzoekers hun alternatieve aanrijroutes. Twee daarvan worden op dit moment nog serieus in overweging genomen door de gemeente. 

De eerste alternatieve route: via de Vincent van Goghstraat in Rijen, die uitkomt op een spoorwegovergang. Deze is momenteel alleen geschikt voor voetgangers en fietsers, maar met enkele kleine aanpassingen zouden brandweerauto’s ook gebruik kunnen maken van de overgang.

Een andere optie is het aanleggen van een extra tunnel op de Oosterhoutseweg – circa 1,5 kilometer ten oosten van het station van Gilze en Rijen en iets meer dan 1 kilometer van de brandweerkazerne. Op dit moment is men al bezig met de aanleg hiervan, meldt een woordvoerder van de gemeente.

Niet zaligmakend

De alternatieve aanrijroute via de Vincent van Goghstraat wordt door de onderzoekers van TwynstraGudde beoordeeld als beste optie. Niettemin geven ze tegelijkertijd wel aan dat dit een gevolg is van “een gebrek aan realistische en passende alternatieven”.

Zo ligt de Vincent van Goghstraat midden in een woonwijk met tal van drempels, waar bovendien een snelheidsbegrenzing van 30 kilometer per uur van toepassing is. “Er is vrees voor mogelijke weerstand vanuit de buurt als deze optie gekozen wordt”, meldt de regionale krant BN DeStem.

De gemeente Gilze en Rijen had eerder al besloten om de spoorwegovergang op de Oosterhoutseweg te vervangen door een tunnel. Hierdoor levert deze optie géén extra kosten op. Dat neemt echter niet weg dat de brandweer via deze alternatieve route ruim drie minuten langer onderweg is. 

Op dit moment is nog geen definitief besluit genomen. Dat komt onder andere doordat de gemeente Gilze en Rijen nog in gesprek is met de provincie Noord-Brabant en het Rijk over de kostenverdeling. Hierna hakt de gemeenteraad van Gilze en Rijen de knoop door.