Nederlandse en Belgische Ordina-collega’s planten 25.000 bomen
Het was afgelopen weekend gezellig druk in Bosland, één van de grootste bosgebieden van Vlaanderen. Uiteraard vanwege het mooie weer, maar ook omdat het een komen en gaan was van Ordina-collega’s.
Aanleiding was het ‘Ordina-bos’. Dit mvo-initiatief van de IT-dienstverlener heeft als doelstelling om duizenden bomen te planten in het Pijnven – een groot bos dat deel uitmaakt van Bosland – en later ook op andere plekken.
Op zaterdag en zondag maakten “enkele honderden werknemers” van het bureau (inclusief vrienden en familie) vanuit Nederland en België de tocht naar Pelt, om letterlijk de handen uit de mouwen steken en honderden bomen te planten.
“We hadden nooit durven dromen dat ons initiatief voor een Ordina-bos zo positief ontvangen zou worden”, zegt Jo Maes, CEO van Ordina. “Met elkaar hebben we de aftrap gegeven voor een bos met 25.000 toekomstige bomen. Daarmee bestrijden we de klimaatcrisis en creëren we tegelijkertijd nieuwe en blijvende lokale natuur.”
Het initiatief werd formeel afgetrapt in april, toen de grond symbolisch werd ingehuldigd met de aanplant van vijf bomen, waaronder eentje door de Vlaamse minister van Natuur, Zuhal Demir. Inmiddels is in Pijnven een gebied van 13,6 hectare bos (26 voetbalvelden) gezaaid.
Na Pijnven is het de beurt aan andere bosgebieden. Ordina heeft de ambitie uitgesproken om elk jaar 15 hectare extra groen toe te voegen aan zijn bosportefeuille. De plannen van Ordina worden ondersteund door BOS+, een Belgische organisatie die zich inzet voor bosbehoud en meer bos in Vlaanderen en de rest van de wereld.
Bert De Somviele, directeur van BOS+, heeft in de afgelopen jaren heel wat samengewerkt met grote (en kleine) bedrijven. Niet vaak was dat echter op deze schaal. “We werken regelmatig samen met bedrijven om meer bos te realiseren. Maar met de doelstelling van regelmatige, lokale aankopen van deze omvang neemt Ordina een echte voortrekkersrol op zich en levert het een substantiële bijdrage aan de uitbreiding van het schaarse Vlaamse bosareaal.”
Volgens de natuurbeschermer levert een bos naast de flora, fauna en CO2-opname ook een positieve bijdrage aan het fysieke en mentale welbevinden van mensen. “Bossen zijn maatschappelijk ongelooflijk relevant”, zegt De Somviele. “We zijn daarom verheugd met de support van Ordina.”
“Heel wat bedrijven hebben de mond vol over groene initiatieven die ze nemen. Maar al te vaak blijft het daar helaas ook bij. Ordina bewijst dat je met een beetje goede wil wel degelijk een groot verschil kan maken voor een groener en gezondere wereld”, zegt minister Demir.