Werken bij Magnus Digital: Drie ervaren adviseurs aan het woord

28 november 2022 Consultancy.nl 9 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Bart van Boven, Corine Beerepoot en Eefke te Grotenhuis zijn drie ervaren adviseurs die al jaren werkzaam zijn binnen de Digital Transformation-practice van Magnus. Ze vertellen over hun werk en hun groei, over de cultuur en wat de digitale transformatiespecialist en zijn dienstverlening onderscheidend maakt.

Magnus werd opgericht in 1990 en telt vandaag de dag 160 consultants, die werkzaam zijn vanuit drie praktijken. De digitale praktijk – Magnus Digital – helpt opdrachtgevers met de vele facetten van hun digitale transformaties.

Onlangs nog spraken we partners Axel Groothuis en Vincent Beumer over het toenemende belang van digital. Groothuis zei toen treffend: “Digitalisering is niet meer weg te denken uit de huidige economie. Of het nou gaat om het inzetten van data voor betere besluitvorming, online verkoop, het automatiseren van bedrijfsprocessen of het transparant maken van de supply chain – digital is dé sleutel tot het voorblijven van de concurrentie.”

Eefke te Grotenhuis, Corine Beerepoot en Bart van Boven, Magnus

Het zijn deze en andere digitale vraagstukken waar de circa 100 consultants van Magnus Digital zich dagelijks op richten. Magnus Digital levert diensten rondom digitale transformatie, zoals management consultancy, data analytics, ERP-implementaties en het ontwikkelen van low-codeoplossingen. Ook ontzorgt de praktijk klanten met project- en programmamanagement en het beheer van IT-oplossingen.

Vier proposities

Bart van Boven, Senior Managing Consultant bij Magnus Digital en al sinds 2015 werkzaam voor de digitaliseringsadviseur, licht toe: “Magnus Digital onderscheidt vier practices om klanten te helpen bij hun digitale transformatie: Digital Transformation, Digital Foundation, Digital Solutions en Digital Insights.”

Het Digital Transformation-team richt zich op management consultancy, verandermanagement en project- en programmamanagement, Digital Foundation op ERP-implementaties (waarbij standaardsoftware als SAP S4Hana centraal staat), Digital Solutions op het ontwikkelen van low-codeapplicaties met Mendix en Digital Insights op business intelligence en advanced analytics (bijvoorbeeld in PowerBI).

End-to-end digitale transformatie

“Doordat we deze verschillende diensten leveren, kunnen we klanten helpen bij de complete digitale transformatie”, benadrukt Van Boven, die voorafgaand aan zijn start in 2015 jarenlang werkzaam was als e-commerceondernemer.

Hij nam verschillende lessen uit zijn ondernemerstijd mee naar Magnus. “Processen in grote programma’s die ik nu begeleid, heb ik als ondernemer zelfstandig in het klein opgepakt. Die praktijkervaring helpt mij nog iedere dag.”

“Vanuit onze verschillende diensten kunnen we klanten helpen bij de complete digitale transformatie.”

De afgelopen zeven jaar heeft Van Boven mogen bijdragen aan projecten en oplossingen op het snijvlak van supply chain management en e-commerce. “Dat ging bijvoorbeeld om de replatforming van een grote webshop van een Nederlandse retailer, een optimalisatie en adviesproject voor het inrichten van retourprocessen en de implementatie van een nieuw volautomatisch warehouse.”

Integrale aanpak

Dergelijke digitale transformaties zijn in de regel complexe verandertrajecten. Gevraagd hoe Magnus Digital deze vraagstukken aanvliegt, wijst Van Boven op de “integrale aanpak” die het bureau hanteert, waarbij “de harde en zachte kant van verandering samenkomen”.

Hij licht verder toe: “Magnus Digital heeft een eigen aanpak van projectuitvoering die voor elke fase in het project een aantal beproefde activiteiten en deliverables kent. Daar nemen we de klant in mee. Op basis van ervaring en projectgestuurd werken nemen we de klant aan de hand en begeleiden we klanten in de complete digitale transformatie.”

En daar plukken opdrachtgevers en hun teams de vruchten van, aldus Van Boven: “Onze consultants kennen deze aanpak door en door en samen stemmen we deze aanpak af op alle niveaus van de organisatie. Doordat we samenwerken met zowel de directie als alle andere medewerkers, maken we een complex verandertraject tot een blijvend succes.”

Kennis en expertise

Corine Beerepoot, Managing Consultant Digital Transformation, geeft aan dat het team van Magnus Digital daarbij kan vertrouwen op “jarenlange ervaring en expertise” in het vak. “Onze management consultants van het Digital Transformation-team zijn allemaal tech savvy en spreken dus ook de ‘IT-taal’. Zo begrijpen we wat er nodig is om een (IT-)project te leiden, maar kunnen we dit ook in Jip-en-Janneketaal aan de business uitleggen.”

“We hebben vooral veel expertise op het gebied van retail, procesinnovatie, logistiek en productie, customer loyalty, IT-strategie en architectuur en de toekomstige digitale organisatie, waaronder agile- en scrum-werkwijzen”, vertelt ze. “Zo helpen we bijvoorbeeld bedrijven te transformeren naar, of te verbeteren in, hun agile-organisatie.”

“Wij zijn eerlijk over wat het beste is voor de klant en het project, ook als de klant dit liever niet wil horen of als dit minder projecten betekent voor ons.”

“Ook hebben we veel kennis van omnichannel (e-)commerce door onze eerdere projecten, onze actieve deelname aan Shopping Tomorrow en door onze praktijk Magnus Black, die de Omnichannel Integration Layer (OIL) heeft ontwikkeld.”

Gevraagd wat Magnus Digital onderscheidend maakt in de IT-markt, stelt Beerepoot: “We werken schouder aan schouder mét de klant. Dit betekent bijvoorbeeld dat we de klant ontzorgen met de implementatie, maar ook dat we soms taken oppakken die niet in onze werkomschrijving staan als deze anders blijven liggen.”

“Daarnaast zijn wij eerlijk over wat het beste is voor de klant en het project, ook als de klant dit liever niet wil horen of als dit minder projecten betekent voor ons”, benadrukt ze.

Gevonden wat ik zocht

Beerepoot werkt inmiddels alweer zes jaar bij Magnus Digital, waar ze in 2016 startte als junior management consultant en de afgelopen jaren wist door te groeien naar rollen als senior management consultant en inmiddels managing consultant.

Vooral de “uitdagende projecten” waaraan ze werkte speelden een belangrijke rol in haar professionele en persoonlijke ontwikkeling. “Hierbij kan ik altijd leren van collega’s, ook als ik als enige projectmanager op een project zit. Dan organiseer ik een coachinggesprek met een director of een brainstormsessie met peers om inspiratie op te doen.”

Terugkijkend op haar tijd bij het bureau zit Beerepoot naar eigen zeggen uitstekend op haar plek. “Ik heb bij Magnus gevonden waar ik toentertijd naar op zoek was: snel veel verantwoordelijkheid, leuke mensen en een platte hiërarchie.”

“Ik dacht vroeger dat ik slechts enkele jaren consultancy zou doen, ik denk dat ik een slechte werk-privébalans verwachte. Maar inmiddels, zes jaar later, word ik nog altijd blij van de slimme mensen om me heen die continu zichzelf en hun werkwijze willen verbeteren en altijd open staan voor ideeën van anderen. En die werk-privébalans valt me dus ook alles mee.”

Tussen de werkvloer en het management

Ook Eefke te Grotenhuis voelt zich al jaren thuis bij Magnus Digital. Ze startte circa vier jaar geleden binnen Magnus als young professional bij de IT-adviseur, die jonge talenten opleidt tot volwaardige consultants. “Ik zocht een baan waarbij je opereert tussen de werkvloer en het management”, vertelt Te Grotenhuis.

“Daarnaast heb ik altijd interesse gehad in systemen en technologie rondom operaties van bedrijven”, voegt ze toe. “Ik vind het erg interessant hoe bedrijven over tijd keuzes maken en proberen mee te bewegen met de nieuwe technologieën.”

In eerste instantie wilde ze bij een groot consultancybedrijf aan de slag. “Maar toen ik bij een groot bedrijf in het sollicitatietraject het laatste gesprek had, begon ik te twijfelen aan mijn keuze en of ik niet te veel ‘oogkleppen op had gehad’. Daarom ben ik het traject bij Magnus gestart.”

Vlieguren maken

De afgelopen periode heeft Te Grotenhuis bijgedragen aan tal van interessante opdrachten. “Ik heb al met veel verschillende trajecten mogen meedraaien, zoals het implementeren van ERP-systemen in de media- en bouwsector, architectuurstudies, bedrijfsprocesanalyses, agile assessments en een softwareselectietraject rondom customer identity access management.”

“Onze cultuur is laagdrempelig, waardoor je niet alleen bij je peers, maar ook bij partners kan aankloppen voor van alles.”

Daarbij zijn haar verschillende mooie hoogtepunten bijgebleven. “Wat ik bijvoorbeeld gaaf vond is dat we de agile assessment intern hebben uitgewerkt in een gestructureerde propositie. Daarnaast heb ik heel wat kennis opgedaan rondom het onderwerp customer identity access management (CIAM), waardoor ik ook een adviserende rol kan vervullen.”

Naast haar opgedane kennis is Te Grotenhuis binnen Magnus Digital ook qua rollen en verantwoordelijkheden gegroeid, van junior naar consultant en haar huidige functie senior consultant. “Terugkijkend zie je vooral dat je als junior start met vlieguren maken”, blikt ze terug. “Meekijken met collega’s en ook zien wat een project allemaal inhoudt.”

“In de werkwijze van Magnus krijg je als junior vaak direct een onderdeel waarvoor jij verantwoordelijk bent, met vaak een directe collega naast je zodat je hem/haar kan benaderen voor vragen en coaching en dergelijke.

Bredere verantwoordelijkheid

Naarmate je rol verandert, nemen ook je verantwoordelijkheden toe, zo legt Te Grotenhuis uit. “Waar je eerst verantwoordelijkheid draagt voor een subdomein of -taak, groeit dit vaak tot een bepaald domein of een project.”

“Je draagt de verantwoordelijkheid voor alle fases in dit domein, bent verantwoordelijk voor het stellen én behalen van de deadlines en het managen van resources, zoals mensen, budget et cetera. Daarnaast, naarmate je meer expertise opdoet in een bepaald onderwerp, kun je ook een meer adviserende rol op je nemen.”

Samen zijn we Magnus

Nu ze zo’n vier jaar aan boord is, kan ze in ieder geval vaststellen dat ze destijds de goede keuze heeft gemaakt om toch niet naar dat grote kantoor te gaan, maar naar Magnus. “Ik werd al gauw enthousiast van de werkwijze van Magnus, de begeleiding en coaching van nieuwe consultants en de dynamiek die in het bedrijf hangt – en dat ben ik vier jaar later nog steeds!”

“Onze cultuur is laagdrempelig, waardoor je niet alleen bij je peers, maar ook bij partners kan aankloppen voor van alles – interne en externe uitdagingen, maar ook dingen buiten het werk. Iedereen helpt elkaar hier en samen zijn we Magnus.”