Druk op werving en talentbehoud loopt verder op

19 september 2022 Consultancy.nl

De druk op HR-professionals en recruiters is de afgelopen periode verder toegenomen. Organisaties moeten nog meer zeilen bijzetten om geschikte mensen te vinden én aan boord te houden. Dat constateren adviesbureau Berenschot, uitgeverij Performa en salarisverwerker Afas Software in hun jaarlijkse HR-Trendonderzoek.

De afgelopen jaren staat de arbeidsmarkt regelmatig op zijn kop, door grote maatschappelijke ontwikkelingen en veranderingen. Zo bleven medewerkers tijdens de coronapandemie alle daarmee gepaarde onzekerheid vooral op hun plek zitten.

Inmiddels, twee jaar verder is het beeld gekanteld: “Nu lijkt de macht wat meer in handen te liggen van de werknemer, die ondanks onzekere economische omstandigheden bereid is om van baan te wisselen”, stelt Hans van der Spek, manager kenniscentrum HCM bij Berenschot en betrokken bij het HR-trendonderzoek. 

Druk op werving en talentbehoud neemt grotere vormen aan

Uit het onderzoek, dit keer gehouden onder 1.700 HR-leiders, komt naar voren dat in de huidige, krappe arbeidsmarkt bijna de helft van de organisaties in Nederland moeite heeft met het behoud van medewerkers. In 2021 ging het nog om 21%, inmiddels ligt dit percentage op 46%. Vooruitblikkend op het volgende jaar voorziet zelfs 58% van de respondenten problemen met het vasthouden van medewerkers.

Waar organisaties zich gedurende de pandemie relatief weinig hoefden in te spannen om medewerkers te behouden, moeten zij nu alle zeilen bijzetten om een exodus aan medewerkers (zoals momenteel in de Verenigde Staten plaatsvindt) te voorkomen.

“Door de krapte op de arbeidsmarkt is het behouden van goede medewerkers nu noodzaak om de capaciteit binnen bedrijven en organisaties goed op peil te houden”, aldus Van der Spek. Vooral professionals actief in de productie, operations en de ICT overwegen een overstap.

Eind deze zomer stond in ons land een recordaantal van maar liefst 467.000 vacatures open, met op dat moment zo’n 338.000 werklozen (bron: CBS). Ter vergelijking: tien jaar geleden waren er ruim 116.000 openstaande vacatures.

Goed nieuws voor werkzoekenden natuurlijk, maar een helse uitdaging voor HR-professionals.

Prioriteiten verschuiven

Gekeken naar de verschillende thema’s waar HR-verantwoordelijken zich op richten, zijn er ten opzichte van vorig jaar (tijdens de pandemie) flinke verschuivingen te zien in de focusgebieden en prioriteiten. Dit jaar staat werving & selectie en daarmee ook arbeidsmarktcommunicatie en een focus op employer branding met stip bovenaan de prioriteitenlijst. Vorig jaar stond dit thema op plek 3.

Aandacht voor scholing/ontwikkeling en talent management blijft een belangrijke prioriteit – vorig jaar stond dit thema bovenaan de lijst, nu op plek twee. De thema’s verzuim/arbeidsomstandigheden en gezondheidsbeleid vormden gedurende de coronacrisis, niet geheel verrassend, een belangrijk aandachtsgebied (plek 2), maar krijgt nu iets minder aandacht (dit jaar plek 3).

Focus op retentie

De grootste sprong in de prioriteitenlijst van de HR-professionals (van plek 7 naar plek 3) maakt het thema ‘employee experience’ en retentie. Volgens de onderzoekers wringen bedrijven zich al in meer bochten dan in voorgaande jaren om werknemers te behouden. “We moeten ons echt volledig gaan inzetten op het behoud van medewerkers door nog meer naar hen te luisteren”, vindt Van der Spek.

De maatregelen die bedrijven treffen om talent binnenboord te houden variëren van grotere flexibiliteit in de arbeidsvoorwaarden en het bieden van opleiding- en loopbaanprogramma’s tot het organiseren van uitjes. “Steeds vaker gaan HR-professionals ‘gewoon’ het gesprek aan met hun medewerkers (5%)”, aldus de onderzoekers. Ook staan organisaties steeds vaker open voor flexibele arbeidsvoorwaarden (43%) en het intensiveren van opleidings- en loopbaanprogramma’s (41%)

Niets doen om hun professionals aan boord te houden lijkt voor bedrijven in de huidige markt geen optie meer. Het percentage bedrijven dat geen speciale acties onderneemt is gedaald van een derde vorig jaar naar 16% in 2022, zo blijkt uit het HR-Trendonderzoek.

Over het HR-Trendonderzoek

Met het HR-Trendonderzoek brengen de onderzoekers van Berenschot, uitgeverij Performa en salarisverwerker Afas Software ieder jaar de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van HR-beleid en -uitvoering in kaart.

Meer informatie over het HR Trendonderzoek 2022-2023? Download hier het rapport

More on: Berenschot
Netherlands
Company profile
Berenschot is a Netherlands partner of Consultancy.org
Partnership information

Consultancy.org works with three partnership levels: Local, Regional and Global.

Berenschot is a Local partner of Consultancy.org in Netherlands.

Upgrade the partnership. Get in touch with our team for details.