Adviseurs dragen steentje bij aan World Cleanup Day in Nederland

02 september 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Op 17 september vindt World Cleanup Day plaats. In meer dan 190 landen wereldwijd gaan organisaties en mensen zich inzetten voor een schonere wereld. Tal van adviseurs die maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandeel hebben staan zijn uiteraard ook van de partij.

World Cleanup Day werd in 2008 voor het eerst afgetrapt in Estland. Toen werkten zo’n 50.000 mensen samen om het hele land in slechts vijf uur tijd in zijn geheel op te ruimen. Dit eenvoudige idee is sindsdien uitgegroeid tot een wereldwijde beweging bestaande uit miljoenen vrijwilligers.

In Nederland wordt World Cleanup Day georganiseerd door de Plastic Soup Foundation. Niet verrassend ligt de focus op 17 september dan ook vooral op het verwijderen van plastic uit zowel het straatbeeld als de natuur.

Adviseurs dragen steentje bij aan World Cleanup Day in Nederland

Volgens de site van World Cleanup Day hebben in ons land tot op heden zo’n 150 bedrijven, teams en individuele personen zich aangemeld om mee te doen aan de massale schoonmaakdag.

Een van de deelnemende bedrijven is Royal HaskoningDHV, dat ondersteuning zal bieden vanuit zijn brede netwerk. Zo zullen teams in acht Nederlandse steden opruimwerkzaamheden verrichten. Ook zullen collega’s in tal van andere steden – variërend van Londen en Lima tot Lagos en Sydney – van de partij zijn. Het initiatief staat onder leiding van BriTE, een door werknemers gerunde liefdadigheidsinstelling van het internationale ingenieurs- en advieskantoor.

Ook Ciratum draagt bij aan World Cleanup Day, onder meer door het aantrekken van sponsorgelden. Bovendien zal het hele team op 15 september afval prikken in de Amelisweerd in Utrecht, de stad waar het adviesbureau is gevestigd. In groepjes trekken ze eropuit trekken om zoveel mogelijk zwerfafval uit het park te verwijderen. Dat gebeurt in samenwerking met de Vrienden van Amelisweerd en de gebiedsbeheerder vanuit de Gemeente Utrecht.

Consultants van het Amsterdamse kantoor van Strategy& – de strategiepraktijk van PwC – zullen meedoen aan schoonmaakactiviteiten in onze hoofdstad. Volgens Strategy& sluit World Cleanup Day nauw aan bij het eigen mvo-beleid om bij te dragen aan de maatschappij. Strategy& geldt in ons land als een van de bekendere consultancybureaus binnen de afvalbeheersector en beschikt over diepe kennis van de plastic afvalproblematiek.

Ook Mobilee heeft zich verbonden aan World Cleanup Day. “Mobilee wil naast de maatschappelijke impact die wij hebben bij onze klanten ook op andere manieren positieve impact maken op onze omgeving”, laat het adviesbureau weten. In verschillende samenstellingen lopen de medewerkers daarom iedere vrijdag in Papendorp Utrecht een ronde om zwerfaval te verzamelen en daarmee “onze kantooromgeving iets meer te laten stralen!”.

De komende twee weken zullen naar verwachting meer adviesbureaus en teams zich aanmelden voor World Cleanup Day. Vorig jaar werden in Nederland in totaal meer dan 1.500 georganiseerde acties geteld, uitgevoerd door meer dan 40.000 mensen.