Detacheerders en flexbureaus schroeven uurtarieven met 10% omhoog

16 augustus 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Detacheerders schroeven dit jaar hun tarieven gemiddeld genomen met 10% omhoog. Enerzijds om de hogere inflatie te dekken, anderzijds omdat er veel vraag is in de markt door de grote talentschaarste.

Volgens de meest recente voorspelling van Intelligence Group en HeadFirst Group gaan de kosten van tijdelijk personeel dit jaar behoorlijk harder stijgen dan de gemiddelde loonsverhoging voor vast personeel.

Werkgeversorganisatie AWVN schat in dat medewerkers in vaste dienst dit jaar gemiddeld tussen de 3% en 4% salarisverhoging erbij krijgen, terwijl detacheerders en flexbureaus hun tarieven volgens Intelligence Group en HeadFirst Group naar verwachting met 10,3% omhoog gooien.

Talent Monitor 2022

Geert-Jan Waasdorp, directeur van Intelligence Group: “De sterke groei van het uurtarief is enerzijds het gevolg van de sneller oplopende inflatie en aanblijvende schaarste op de arbeidsmarkt. Anderzijds is de onzekerheid rondom corona afgenomen, die er eind 2021 wel was en toen voor een kleine druk op de tarifering zorgde.”

De tariefsverhoging van detacheerders en flexbureaus zal aanzienlijk verschillen tussen de beroepsgroepen. Het uurtarief van automonteurs gaat het hardst omhoog (15,9%), gevolgd door medewerkers in de drukkerij en kunstnijverheid en lassers en plaatbewerkers (15,4%). Metaalbewerkers en constructiewerkers, radio- en televisietechnici, software- en applicatieontwikkelaars en meubelmakers, kleermakers en stoffeerders worden in 2022 ongeveer 15% duurder.

De laagste stijging in uurtarief is te vinden bij bouwarbeiders (6,8%), gevolgd door loodgieters en pijpfitters (7,3%).

Adviseurs in de zakelijke advisering zitten aan de bovenkant van de tariefstijging. Accountants die op flexbasis worden ingevlogen worden volgens de prognose 11,6% duurder, consultants 11,4%, ingenieurs 12,0%, architecten 10,1% en juristen 9,7%.

Vanzelfsprekend zullen zzp’ers die zich via een flexbureau laten inhuren of detacheren ook meeprofiteren van de hogere tarieven. De verhoging in tarieven sijpelt door in hun inkomsten. “Flexibel werkenden hebben sneller profijt van tariefontwikkelingen door de opeenvolging van verschillende opdrachten”, legt Marion van Happen uit, CEO bij HeadFirst Group.