EVConsult neemt duurzaamheidsplan van Bajeskwartier onder de loep

02 september 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Een kleine 40 jaar was het een grijze gevangenis, maar binnen enkele jaren moet het zijn omgetoverd tot een groene woonwijk: de befaamde Bijlmerbajes. In de plannen is een centrale rol weggelegd voor lokale energieopwekking. Dat blijkt echter nog niet zo eenvoudig. EVConsult onderzocht de mogelijkheden.

In Amsterdam-Oost bevond zich van 1978 tot 2016 de Penitentiaire Inrichting Amsterdam Over-Amstel. Deze naam zal bij weinigen een belletje doen rinkelen; iedereen kent de gevangenis als de Bijlmerbajes (die dus níet in de Bijlmer lag – lang verhaal).

Nadat eind 2016 de 600 gevangenen die er verbleven werden overgeplaatst diende het complex nog een tijdje als asielzoekerscentrum, totdat in 2018 de sloop begon. Daarmee ontstond ruimte voor een nieuwe wijk. Die zal alleen nog in de naam herinneren aan de pakweg 40 gevangenisjaren: de wijk is gedoopt tot het Bajeskwartier.

EVConsult neemt duurzaamheidsplan van Bajeskwartier onder de loep

Waar de gevangenis monotoon grijs was, moet het Bajeskwartier uitgroeien tot een bloeiende groene wijk – zowel letterlijk als figuurlijk. Letterlijk vanwege de vele beplanting – niet alleen op de grond, maar ook op en in de enige toren van de Bijlmerbajes die blijft staan en zal worden omgetoverd tot ‘Groene Toren’.

Deze Groene Toren is tegelijk ook het symbool van het figuurlijke groen: als verticaal stadspark en proeftuin voor duurzame gebiedsontwikkeling moet de toren uitgroeien tot “het kloppende, duurzame hart” van het Bajeskwartier.

Ook in de rest van de wijk – met ruim 1300 woningen, het tot cultuurcentrum omgebouwde voormalig Hoofdgebouw, een kantoor en een middelbare school – staat duurzaamheid centraal. De ambitie is een energieneutrale wijk, waar de energie in de wijk zelf wordt opgewekt én verbruikt om bijvoorbeeld te koken, wassen en auto’s op te laden.

Pieken en dalen

Een mooi streven, maar verre van eenvoudig. Doordat de pieken in opwek en verbruik lang niet altijd gelijklopen is er een systeem nodig om deze verschillen op te vangen. En toen in 2018 het duurzaamheidsplan werd doorgerekend, bleek het gewenste systeem met een smart grid en lokale opslag van energie in een grote buurtbatterij te duur.

De nog jonge markt voor duurzame energie verandert echter voortdurend. Te midden van de vele ontwikkelingen omtrent prijzen van zonnepanelen, batterijen, subsidies en elektrisch vervoer rees – inmiddels enkele jaren verder – de vraag of een toekomstvaster en slimmer ontwerp van het elektriciteitssysteem en de laadinfrastructuur wellicht alsnog tot de mogelijkheden behoorde.

Met deze vraag klopte projectontwikkelaar AM aan bij EVConsult. Het adviesbureau – gespecialiseerd in elektrisch vervoer en laadoplossingen – deed een quickscan en onderzocht samen met partner en zonne-energie-expert Energy Indeed vier ontwerpopties.

No regret

Op basis van het onderzoek deed het bureau verschillende aanbevelingen. Eentje is om een smart gridsysteem te implementeren door middel van ‘dynamic load balancing’ tussen de parkeergarage en gebouw G.

Daarnaast adviseert het bureau om een aantal ‘no regret’-maatregelen te nemen, oftewel maatregelen waar je – in een nog niet vaststaande toekomst – geen spijt van kunt krijgen omdat ze compatibel zijn met alle mogelijke alternatieven.

Een derde aanbeveling is om te onderzoeken of het aantal en de omvang van de trafo’s en wijkstations te verminderen is. Vooral met het goed afstemmen van de omvang op de daadwerkelijke behoefte is volgens EVConsult mogelijk veel geld te besparen.

Sjoerd Moorman, consultant bij EVConsult, blikt trots terug op het project. “Als wereldkampioen zonneracen ben ik continu bezig met de link tussen duurzame energie en laden. Deze combinatie zal komende jaren steeds vaker toegepast gaan worden. Het is mooi om daar als EVConsult ons steentje aan bij te dragen, en zo een duurzaam energiesysteem dichterbij te brengen. Zeker voor zo’n ambitieus en duurzaam project als het Bajeskwartier.”