Amsterdam en Rotterdam internationale koplopers in duurzaamheid

29 juni 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Amsterdam en Rotterdam doen het wereldwijd bekeken aardig goed op het gebied van duurzaamheid. Dat blijkt uit onderzoek van Arcadis.

Voor hun studie (vijfde editie) analyseerden de experts van het ingenieurs- en adviesbureau honderd wereldsteden op de drie welbekende duurzaamheidspijlers: ‘people’ (mensen), ‘planet’ (klimaat en milieu) en ‘profit’ (op welke manier winst wordt gemaakt door bedrijven).

Uit die analyse blijkt dat Oslo in 2022 de meest duurzame stad ter wereld is en de top 100-lijst aanvoert, aldus Arcadis in zijn onderzoeksrapport. “Oslo is naast de meest duurzame stad ook de stad die wereldwijd het meest doet om zijn natuur te beschermen.” 

De meest duurzame steden (1-12)

Oslo wordt op de voet gevolgd door het Zweedse Stockholm, dat de Noorse hoofdstad zelfs voorbijstreeft op het gebied van ‘profit’. Op de derde plek in de ranking staat het Japanse Tokio, terwijl plaats vier wordt bezet door het Deense Kopenhagen en de vijfde positie door het Duitse Berlijn. 

Duurzame Nederlandse koplopers

Bovenin de ranglijst zijn ook de twee grootste Nederlandse steden terug te vinden. Amsterdam haalt op het nippertje de top tien, Rotterdam volgt (bijna) op de voet met een twaalfde plek.

Amsterdam dankt haar hoge positie onder meer aan de kwaliteit van de infrastructuur en het niveau van de digitale connectiviteit, terwijl Rotterdam excelleert met veel groen in de stad en duurzame mobiliteit. “Beide steden staan in de top vijf als het gaat om duurzaam afvalmanagement”, meldt Arcadis. 

De meest duurzame steden (13-25)

Arrèn van Tienhoven, directeur van de praktijk van Arcadis in Rotterdam, is trots dat de belangrijkste havenstad van ons land zo’n hoge positie heeft weten binnen te halen. “De stad zet de afgelopen jaren flink in op energietransitie, klimaat en digitalisering. […] Dat is ook terug te zien in de score.” 

Niettemin ziet Van Tienhoven ook de nodige verbeterpunten. “De grote opgave is […] iedereen gelijke kansen te bieden op fijn wonen, werken en verblijven in de stad. Voor nieuwbouw van woningen moeten we scherpe keuzes maken om wonen voor iedereen betaalbaar te houden.”

Verali von Meijenfeldt, directeur van de Amsterdamse Arcadis-praktijk, geeft aan dat hetzelfde geldt voor onze hoofdstad. “Ook voor belangrijke groepen als politieagenten, onderwijzers en verpleegkundigen moet er woonruimte zijn, maar deze mensen vinden nauwelijks betaalbare huizen.”

De meest duurzame steden (90-100)

Volgens Von Meijenfeldt zijn er wel duurzame oplossingen om de woningnood in Amsterdam (en in de rest van ons land) te verhelpen. “Ik denk dat we vooral moeten kijken naar transformatie van bijvoorbeeld kantoren tot woonruimte in combinatie met een circulaire en klimaatbestendige aanpak.”

Onderste regionen

In de onderste regionen van de duurzame steden-ranglijst vinden we vooral Afrikaanse steden. Hekkensluiter is Kinshasa (hoofdstad Democratische Republiek Congo) op plek honderd, gevolgd door Lagos (hoofdstad Nigeria), Karachi (grootste stad van Pakistan), Johannesburg (grootste stad Zuid-Afrika) en Nairobi (hoofdstad Kenia).

Dat tal van steden in Afrika onderaan deze duurzaamheidslijst bungelen is niet opmerkelijk, zo blijkt uit onderzoek: momenteel ontvangen Afrikaanse landen minder dan 4% van de mondiale klimaatsubsidies, terwijl in het continent bij elkaar opgeteld bijna 19% van wereldpopulatie woont.