EVConsult helpt Rijksoverheid met laadpalenprogramma

24 maart 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Adviesbureau EVConsult heeft het vastgoedbedrijf van het Rijk geholpen bij de ontwikkeling van een programma om voldoende elektrische laadpalen bij overheidsgebouwen te realiseren.

De Rijksoverheid is in ons land de organisatie met het grootste wagenpark. Afgelopen jaar bestond circa 20% daarvan uit elektrisch aangedreven auto’s. Dat percentage moet echter omhoog van de overheid. Zo worden vanaf 2028 geen nieuwe brandstofauto’s meer aangeschaft door het Rijk, waarna het slechts een kwestie van tijd is voordat de gehele vloot is verduurzaamd.

Daarnaast moeten de komende jaren voldoende laadpalen worden geplaatst bij meer dan duizend overheidsgebouwen. Denk hierbij onder meer aan de parkeerplaatsen van ministeries, rijksdiensten en uitvoeringsorganen. Deze panden en terreinen worden beheerd door het Rijksvastgoedbedrijf (RVB), dat eveneens verantwoordelijk is voor het faciliteren van voldoende laadpalen voor medewerkers en bezoekers.

EVConsult helpt Rijksoverheid met laadpalenprogramma

Vanzelfsprekend is het plaatsen van dusdanig veel laadpalen een gigantische klus, aldus het RVB, dat EVConsult inschakelde voor ondersteuning bij dit project. Het adviesbureau, dat vanuit Amsterdam en Antwerpen wereldwijd werkt aan het versnellen van duurzame mobiliteit, ging aan de slag. Daaruit ontstond het ‘Rijkslaadbedrijf’ (RLB). “Dat is een programma dat zich bekommert om de planning, realisatie en het beheer van het grootschalige laadnetwerk van de RVB”, aldus EVConsult. 

Meer inzicht met IT-oplossingen

Binnen het RLB-programma werd de afgelopen tijd samen met de experts van EVConsult onder andere gewerkt aan IT-oplossingen om meer inzicht te verkrijgen in de voortgang van het project. Zo lanceert het RLB binnenkort een tool waarin het realisatieproces van het laadnetwerk op nauwe voet kan worden gevolgd door alle betrokkenen.

Ook biedt de tool mogelijkheden om het gebruik en de werking van de palen te monitoren. Aan de hand hiervan kan indien nodig het aantal laadpalen worden verhoogd. In eerste instantie wordt 4% van de parkeerplaatsen voorzien van een laadpaal. Maar tegelijkertijd wordt bij circa 20% van alle parkeerplekken al de technische installatie en bekabeling aangelegd, waardoor het aantal palen, mits daar behoefte aan is, snel kan worden uitgebreid.

Prachtige basis

“Dit project was een uitgelezen kans om mijn eerdere werkervaring met IT-projecten te combineren met advies en projectmanagement in de dynamische wereld van elektrisch vervoer”, vertelt Rowana Legito, adviseur bij EVConsult. “En dit is nog maar het begin, de vraag naar laadpunten zal alleen nog maar toenemen in de aankomende jaren!” 

Hans de Roo, werkzaam als Programmamanager bij RVB, geeft aan dat hij erg tevreden is over de samenwerking met EVConsult. “De workflow tool is echt van grote meerwaarde. Hiermee kan het volledige laadnetwerk van het Rijk gecontroleerd worden uitgerold en gemonitord. De tool biedt ons een prachtige basis voor de toekomst.”