TwynstraGudde: ‘Arnhem geeft relatief weinig uit aan veiligheid’

22 augustus 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De gemeente Arnhem geeft betrekkelijk weinig geld uit aan veiligheid. Dat blijkt uit onderzoek van TwynstraGudde.

Voor zijn studie vergeleek het adviesbureau de hoofdstad van Gelderland (aantal inwoners: 164.000) met elf andere gemeenten van ongeveer dezelfde omvang. Daaruit blijk dat het veiligheidsbudget van Arnhem circa €5 miljoen lager ligt dan het gemiddelde.

Zo geeft de Gelderse gemeente 2,25% van zijn begroting (omvang: €733 miljoen) uit aan veiligheid, het laagste percentage van alle onderzochte gemeenten. Omgerekend besteedt Arnhem €16 miljoen per jaar aan veiligheid, wat neerkomt op €101,44 per jaar per inwoner, aldus TwynstraGudde

Arnhem geeft relatief weinig uit aan veiligheid

Tegelijkertijd liggen de criminaliteitscijfers in Arnhem hoger dan het gemiddelde. Zo waren er in 2020 in de elf gemeenten gemiddeld genomen ongeveer 55 misdaden per 1.000 inwoners, terwijl het bij Arnhem gaat om net geen 70 misdaden per 1.000 inwoners. 

Daarbovenop heeft Arnhem ook nog eens stukken minder gemeentelijke handhavers in dienst dan de stad eigenlijk nodig zou hebben (op basis van omvang en spelende problematiek), constateert TwynstraGudde in het onderzoeksrapport.

Arnhem beschikt over 21,5 (voltijds) gemeentelijke handhavers (ook wel: boa’s), terwijl de gemeente over minimaal 39 boa’s zou moeten beschikken om criminaliteit op de straat voldoende aan te pakken en de leefbaarheid in zijn wijken te verbeteren.

Wat doet de politiek hiermee?

Na de laatste gemeenteraadsverkiezingen, die dit jaar plaatsvonden op 16 maart, werd in Arnhem een coalitie gevormd door maar liefst zes partijen: GroenLinks, D66, Arnhem Centraal, Partij voor de Dieren, Partij van de Arbeid en Volt.

Deze laten in het coalitieakkoord weten de veiligheid in de gemeente op verschillende vlakken te willen verbeteren. Denk aan het terugdringen van woonoverlast, het aanpakken van mensenhandel, het tegengaan van seksuele intimidatie en een lokaal vuurwerkverbod.

De zes partijen hebben echter geen extra geld gereserveerd voor het opleiden en in dienst nemen van additionele handhavers. Volgens de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch is het hoog tijd dat de gemeenteraad hier iets aan doet.

“Momenteel zijn er vijftien gemeentelijke handhavers die opsporingsbevoegdheid hebben. Dat is niet veel voor een gastvrije stad die evenementen wil organiseren, met een uitgaansleven, voetbalwedstrijden en een toenemend aantal demonstraties,” aldus Marcouch in gesprek met dagblad De Gelderlander.