Radar helpt gedupeerde ouders toeslagenaffaire over de grens
Radar is door het ministerie van Financiën geselecteerd als uitvoerder voor het Ondersteuningsteam voor ouders in het buitenland (OTB), dat slachtoffers van de toeslagenaffaire buiten Nederland bijstaat.
De toeslagenaffaire is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de pijnlijkste dossiers uit de Nederlandse overheidsgeschiedenis. In 2020 is gestart met het herstellen van de schade bij gedupeerde ouders vanuit der hiervoor opgetuigde Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT).
Van de gedupeerde ouders leven er zo’n 950 in het buitenland. Zij wonen in ruim 40 verschillende landen – ongeveer de helft van hen in België en Duitsland. Deze over de grens wonende ouders worden geholpen door het Ondersteuningsteam voor ouders in het buitenland (OTB).
Radar-onderdelen RadarAdvies, RadarPersoneel en RadarVertige zijn aangewezen als uitvoerder voor het OTB. “Voor ons staat het belang en perspectief van deze ouders voorop”, aldus de adviesgroep voor sociaal-maatschappelijke vraagstukken. “Wij ondersteunen hen bij het weer op de rit krijgen van hun leven en breken als het nodig is door bureaucratische regels en procedures heen.”
Radar geeft aan dit op “eigen wijze” te zullen doen door vanaf de start samen te werken met gedupeerde ouders, gezinsleden en ervaringsdeskundigen.
“Trots zijn we pas als ouders aangeven dat het OTB hen goed heeft ondersteund in dit proces”, aldus radar-adviseur en projectleider Caroline Lindner. “Wij hebben alles in huis om de juiste stappen te zetten naar een perspectiefvolle toekomst voor de ouders en kinderen waar het om gaat.”
De hulp die het OTB gaat bieden is vergelijkbaar met de brede ondersteuning door gemeenten. Deze ondersteuning is gericht op vijf leefgebieden: gezin, gezondheid, financiën, werk & inkomen en wonen. Ouders die daar behoefte aan hebben kunnen ook hulp krijgen bij het opstellen van een schuldenlijst private schulden en een terugkeer naar Nederland.