B&A ondersteunt gedupeerden van toeslagenaffaire in Diemen

19 oktober 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel

Experts van adviesbureau B&A gaan gedupeerden van de toeslagenaffaire uit de gemeente Diemen ondersteunen.

In de veelbesproken toeslagenaffaire werden maar liefst ruim 26.000 ouders ten onrechte verdacht van fraude met kinderopvangsubsidies. En dat heeft veel van hen behoorlijk in de problemen gebracht. Vooral omdat de Belastingdienst van een deel van de ouders eiste dat deze vele tienduizenden en soms zelfs honderdduizenden euro’s terugbetaalden.

Niet geheel verrassend werden de levens van sommige van deze gedupeerden hierdoor totaal ontwricht. Bijvoorbeeld doordat ze hun huis moesten verkopen om het geld te kunnen terugbetalen. Of denk aan het verliezen van banen, doordat de nijpende geldzorgen psychische problemen veroorzaakten, wat het professionele functioneren van sommige ouders drastisch belemmerde. 

Adviesbureau B&A ondersteunt gedupeerden van toeslagenaffaire

Inmiddels heeft het kabinet besloten dat gedupeerde ouders recht hebben op een herstelvergoeding van de Belastingdienst. Het probleem is echter dat de omvang van de toeslagenaffaire dusdanig groot is dat het maar de vraag is wanneer alle gedupeerden zullen worden geholpen. En daar wilde de gemeente Diemen wat aan doen, waarna adviesbureau B&A werd ingeschakeld. 

De helpende hand

Afgelopen maand kreeg B&A de opdracht om gedupeerde ouders in Diemen te ondersteunen. “Onze medewerkers achterhalen wat voor hulp er nodig is en ondersteunen daar waar nodig. Wanneer een gedupeerde het wenst, wordt er een persoonlijk gesprek ingepland”, vertelt Caroline de Jong, werkzaam bij Madi Diemen, onderdeel van B&A.

“We kijken daarbij naar alle leefgebieden”, vervolgt De Jong. “Natuurlijk bespreken we met gedupeerden zaken als schulden en inkomen, maar ook huisvesting, zorg en de opvoeding van kinderen komen aan bod. Daarbij helpen wij bewoners bijvoorbeeld met advies en informatie over relevante wetten, regelingen en voorzieningen.”

Daarnaast helpen de experts van B&A gedupeerde ouders uit Diemen ook met het invullen van ingewikkelde formulieren en het opstellen van bezwaarschriften. “En waar onze dienstverlening niet toereikend blijkt te zijn, wordt er samenwerking gezocht met andere deskundigen, zoals psychologen”, geeft De Jong aan. 

Grote problemen

De experts van het adviesbureau begonnen in mei 2021 met het benaderen van de gedupeerden in Diemen. De gemeente leverde de gegevens over de desbetreffende ouders aan. Na zo’n vier maanden is de conclusie dat een groot gedeelte van hen in zeer zwaar financieel weer verkeert, laat De Jong weten.

“De aard van de problemen gaat verder dan de financiële huishouding. De effecten op de mentale en fysieke gezondheid zijn minstens zo groot. De mogelijk verstrekkende gevolgen voor deze gezinnen zijn nog niet te overzien. Maar deze zijn ongetwijfeld ingrijpend en langdurig.”  

Vooralsnog zullen de professionals van B&A tot met 30 april 2022 de gedupeerde ouders uit Diemen ondersteunen. Maar het zou De Jong niet verbazen dat ze ook na die periode betrokken blijven. “Door het leveren van nazorg aan de betreffende inwoners zullen we waarschijnlijk langer doorgaan met ons werk.”