Adjust Consulting koppelt sollicitaties en nieuwe aanwinsten aan CO2-ambities

20 juli 2022 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Adjust Consulting zet al jaren grote stappen in het verduurzamen van zijn bedrijfsvoering. Het kantoor elektrificeert zijn wagenpark, heeft zonnepanelen op het dak en zelfs zijn eigen bos. Daar komt nu nog een uniek nieuw initiatief bij.

Per september 2022 koppelt het inkoopadviesbureau zijn CO2-reductie aan twee belangrijke key perfomance indicatoren van zijn recruitmentproces. Voor elke kandidaat die op gesprek komt gaat Adjust één emissierecht kopen. En voor elke kandidaat die vervolgens in dienst komt worden nog eens vier emissierechten gekocht.

Normaal worden emissierechten gekocht door bedrijven zodat zij CO2 kunnen uitstoten – per emissierecht mogen ze één ton koolstofdioxide loslaten in de atmosfeer. Het totale aantal beschikbare rechten is beperkt en gaat elk jaar omlaag. Door de rechten op te kopen maar niet te gebruiken draagt Adjust bij aan het terugbrengen van de totale CO2-uitstoot.

Adjust Consulting koppelt sollicitaties en nieuwe aanwinsten aan CO2-ambities

Met het opvallende initiatief heeft Adjust Consulting een primeur in de Nederlandse adviesbranche. Alle aanleiding voor Consultancy.nl om in gesprek te gaan met Noortje Bruggeman, Manager HR bij Adjust Consulting en nauw betrokken bij het initiatief.

Waarom is CO2-reductie belangrijk voor Adjust Consulting?

“Bij Adjust hechten we veel waarde aan verduurzaming – in ons consultancywerk, maar ook in onze eigen bedrijfsvoering. We willen, naast onze adviezen, zelf ook een wezenlijke bijdrage leveren aan het beperken van uitstoot van broeikasgassen en daarmee de opwarming van de aarde. Onze filosofie op het gebied van verduurzaming is: talk the talk, walk the walk.”

Waarom heeft Adjust Consulting gekozen voor de koppeling aan het recruitmentproces?

“We zijn steeds op zoek naar manieren om te verduurzamen, want dat vinden we belangrijk en willen we uitdragen. Ook zijn we ons bewust van het feit dat (startende) young professionals het leveren van maatschappelijke meerwaarde steeds belangrijker vinden en hier in hun werk mee bezig willen zijn.”

“Dit initiatief is een ludieke manier om tegen deze groep, en iedereen die zich in wil zetten voor duurzaamheid, te zeggen: ‘Kom naar Adjust, hier krijg je de ruimte en ondersteuning om je bezig te houden met de thema’s die jij belangrijk vindt.’”

Waarom is de keuze gevallen op emissierechten?

“Als inkoopadviesbureau hebben we geen productielijnen die we kunnen verduurzamen of transportketens die we kunnen verkorten (hoewel we daar natuurlijk wel heel veel vanaf weten). Met ons werk stoten we relatief weinig CO2 uit, daarom moeten we steeds creatief op zoek naar mogelijkheden waarop we wel kunnen verduurzamen.”

Noortje Bruggeman, Manager HR, Adjust Consulting

“Het kopen en vernietigen van emissierechten is simpel, maar doeltreffend; elke ton die wij vernietigen, mag namelijk niet door andere bedrijven uitgestoten worden.”

Wat doet Adjust Consulting nog meer aan duurzaamheid?

“Het vernietigen van de CO2-certificaten is onderdeel van onze ambitie om het duurzaamste adviesbureau van Nederland te worden. Hiervoor hebben we een team MVO in het leven geroepen dat zich bezighoudt met manieren waarop we als Adjust kunnen verduurzamen.” 

“We leggen de lat hoog voor onszelf en hebben al veel stappen in de goede richting gezet. Zo verduurzamen we ons wagenpark, door in principe alleen nog maar elektrische auto’s aan te schaffen en hebben we een compensatiebos gekocht om CO2-uitstoot te compenseren.”

“Naast het verduurzamen van onze eigen bedrijfsvoering en het compenseren van onze uitstoot zijn we ook in ons consultancywerk veel bezig met duurzaamheid en andere maatschappelijke thema’s zoals diversiteit en inclusie.”

“Zo onderzoeken we samen met stagiairs op welke manier we zo goed mogelijk over die thema’s kunnen adviseren. Daarnaast delen we op verschillende manieren actief kennis met elkaar, zodat iedereen op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen.”