Nederlandse bedrijven laten miljarden aan exportkansen liggen

25 juli 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Nederlandse bedrijven laten een slordige €80 miljard aan exportkansen liggen. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Ecorys.

Op 31 januari 2020 trad het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. In de aanloop daarnaartoe verschenen verschillende studies over de economische gevolgen van de Brexit. Zo zouden onder andere de chemie- en landbouwsector, net als kleine bedrijven een hoop geld mislopen door de Britse uittreding.

Uit een recent onderzoek van Ecorys – uitgevoerd in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) – blijken de economische gevolgen van de scheiding inderdaad groot te zijn. Zo is de export van Nederlandse bedrijven naar het Verenigd Koninkrijk sinds de Brexit met gemiddeld 20% gedaald.

Ecorys: 'Nederlandse bedrijven laten grote exportkansen liggen'

Volgens het advies- en onderzoeksbureau kunnen Nederlandse ondernemers die verloren omzet echter elders terugverdienen. Zo laten bedrijven uit ons land voor €40,2 miljard aan exportkansen binnen de Europese Unie onbenut, aldus de onderzoekers.

Ook keek Ecorys naar de Groep van Twintig (G20), waar naast de EU ook de negentien landen met de grootste economieën ter wereld deel van uitmaken. Met die negentien landen zouden Nederlandse bedrijven aanzienlijk meer kunnen handelen: in totaal gaat het om €38,1 miljard aan onbenutte exportkansen.

Kansen per regio en sector

Bij elkaar opgeteld laten Nederlandse bedrijven dus een slordige €80 miljard aan exportkansen liggen. Een aanzienlijk deel daarvan kan worden benut door meer handel te drijven met China (€1,3 miljard) en de Verenigde Staten (€2,9 miljard), waar veel vraag is naar elektronische apparatuur.

Daarnaast laten veel ondernemers Duitsland links liggen. Daar is nog volop groeipotentieel voor export in fruit (€93 miljoen), planten en bloemen (€741 miljoen) en groenten (€1,1 miljard).

Verder blijkt Frankrijk interessante exportkansen te bieden voor de Nederlandse transportmiddelensector (€557 miljoen) en zit Zuid-Korea verlegen om voedingsproducten (€368 miljoen), terwijl er voor Nederlandse snijbloemhandelaren binnen de G20 een onbenut exportpotentieel van €294 miljoen voor het oprapen ligt.