Tips voor het importeren van goederen uit China

09 juni 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd

China is een belangrijke, zo niet de belangrijkste productiehub ter wereld. Ook voor Nederland speelt het grootste land ter wereld een bepalende rol als het gaat om de import van goederen.

Veel van de handel met China is die tussen bedrijven. Organisaties in ons land importeren grondstoffen om in hun eigen productieprocessen te gebruiken, of kopen producten om op de Nederlandse (of Europese) markt te verkopen. China is ook uitgegroeid tot de belangrijkste Research & Development (R&D)-broedplaats voor de maakindustrie.

Een ander deel van de handel met China is gedreven door consumenten, die via marktplaatsen en andere online platforms (denk aan Ali Express of Wish) hun producten rechtstreeks kunnen kopen.

Voor consumenten die kleine hoeveelheden willen importeren is pakketpost het meest efficiënt. De kosten hiervan zijn goed betaalbaar. Het nadeel is dat het erg lang kan duren voordat een pakketje afgeleverd wordt. En, indien het gaat om grotere volumes, kunnen de kosten van pakketpost ook behoorlijk oplopen.

Tips voor het importeren van goederen uit China

Een alternatief is verzending via zeevracht. Dit kan gebruikt worden zowel voor kleine als grote hoeveelheden producten. Het voordeel ligt vooral in de kostenefficiency, want per zeevracht kun je pallets, zeecontainers en bulkgoederen versturen. Gebruikers hebben de mogelijkheid om een gedeelte van een zeecontainer te huren – in dit geval deel je de capaciteit met andere zendingen.

Hoelang zo’n transport via zeevracht duurt kan per schip verschillen. Zo kan het voorkomen dat er bij een schip dat op het punt van vertrekken staat nog net ruimte voor de zending is, zodat deze snel geleverd kan worden. De prijzen van de verscheping kunnen variëren en zijn met name afhankelijk van vraag en aanbod. Daarnaast is de prijs afhankelijk van welke zeecontainer je kiest, er zijn namelijk verschillende formaten zeecontainers.

Eenmaal aangekomen in de haven van Rotterdam, moeten de goederen bij aankomst in Nederland ingeklaard worden en moeten er nog invoerrechten over betaald worden. Ook moet er vaak nog allerlei administratie worden afgehandeld bij de douane.

Gebruik een expediteur

Bij het importeren van goederen uit China komt veel kijken. Het gaat niet alleen om de beste invoermethode, maar je moet ook de nodige documenten aanleveren voor onder andere de douane. Je kunt dan ook kiezen om een expediteur in te schakelen. Deze verzorgt niet alleen de zeecontainer, maar zorgt ook voor alle handelingen die komen kijken bij het importeren van jouw goederen, zoals het inklaren van goederen.