PA Consulting: R&D maakindustrie verhuist naar China

16 september 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Opkomende markten winnen veel terrein als het gaat om het aantrekken van R&D-activiteiten en investeringen. Bijna 40% van de hightech en 43% van de automotive R&D zal tegen 2025 plaatsvinden in opkomende markten, voorspelt PA Consulting in een recent onderzoek. Vooral China zal naar verwachting een grote groei in R&D activiteit meemaken. Terwijl grote spelers (>€5 miljard) hun R&D-afdelingen verhuizen naar nieuwe markten om te profiteren van hun kennis en de fysieke aanwezigheid in opbloeiende markten, zullen kleinere spelers (<€1 miljard) meer terughoudend zijn.

In een recent onderzoekrapport, getiteld ‘Innovation for peak performance’, trachten PA Consulting en de ESB Business School* vast te stellen welke factoren het belangrijkst zijn voor een succesvolle innovatiestrategie in technische sectoren. In totaal namen eenenzestig bedrijven uit vier verschillende industrieën deel aan het onderzoek. 17% van de bedrijven komt uit de automotive sector, 35% uit de werktuigbouwkunde, 26% uit de hightech sector en 22% uit de consumentengoederenbranche. Het overgrote deel van de respondenten is afkomstig uit Europa (83%) en de rest (17%) uit Noord-Amerika. De meeste van hen bevinden zich in Duitsland (38%) en 7% van de ondervraagde bedrijven komt uit Nederland. Van de ondervraagde organisaties heeft 36% een omzet van meer dan €5 miljard en 39% van minder dan €1 miljard – de rest zit daar tussenin.

Participants by country

Verschuiving R&D investeringen
De onderzoeksresultaten laten zien dat de R&D footprint, gekeken naar de investeringen, zich zal verplaatsen van ontwikkelde en verzadigde markten naar opkomende economieën. Vooral hightech en technische producenten lijken ten aanzien van hun R&D activiteiten de overstap te maken naar lokale markten – hightechbedrijven zullen naar verwachting hun aanwezigheid in opkomende markten met 20% verhogen en technische producenten met 18%. De automotive sector ziet de kleinste verschuiving in R&D investeringen binnen opkomende economieën: tegen 2025 zal een stijging naar 29% te zien zijn ten opzichte van 21% in 2013.

Global R&D Investment Distribution - Today and 2025

Beweegredenen
Gemiddeld genomen is de fysieke nabijheid tot de markt de belangrijkste drijfveer voor bedrijven om hun R&D-investeringen te verhuizen. Hierna volgen de toegang tot kennis en kostenbesparingen. Onder de grootste spelers (top 25%) is toegang tot kennis juist de belangrijkste factor, gevolgd door de nabijheid tot de markt, met kostenbesparingen net aan op de derde plaats.

Drivers and motivation for R&D investment allocation

De verschillen tussen grote en kleinere bedrijven zijn echter groot. Waar slechts 11% van de kleine spelers - met een omzet van minder dan €1 miljard – verwacht zijn R&D activiteiten naar opkomende markten te verhuizen, wil 19% van de grotere bedrijven (>€5 miljard omzet) de overstap maken. Bijna de helft van de grote spelers zal tegen 2025 zijn R&D-afdelingen naar opkomende economieën hebben verplaatst. Ook de middelgrote groep zal zijn aandeel in opkomende landen naar verwachting met 20% verhogen, naar 40%.

Global R&D investment distribution - Today and 2025 by revenue size

Chinese ontwikkeling
Van alle regio’s wereldwijd wordt verwacht dat China de grootste groei aan R&D activiteit zal doormaken. Maar liefst 70% van de respondenten verwacht dat China het grootste potentieel heeft om R&D investeringen aan te trekken. Europa en Noord Amerika zijn naar verwachting veel minder populair met beiden percentages van 16%. Hoewel ook Afrikaanse landen tot de opkomende economieën behoren, denkt maar 4% van de respondenten dat deze regio veel R&D groeipotentie heeft.

Respondents ranking R&D growth potential

* De ESB Business School is de business school van Reutlingen University, en is gevestigd in Baden-Württemberg, Duitsland.