Gerben Haverkamp wordt associate partner bij Ngenious

01 juni 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Ngenious heeft Gerben Haverkamp per 1 juni benoemd tot associate partner.

Haverkamp is een goede bekende van Ngenious. De afgelopen jaren werkte hij vanuit zijn eigen adviesonderneming al intensief samen met de specialist in systemische organisatietransitie en lean/agile-performanceverbetering.

“Ik heb de systemische aanpak voor organisatietransitie van Ngenious van dichtbij mogen meemaken en dat beviel uitstekend”, vertelt Haverkamp. “Nu heb ik me officieel verbonden, zodat ik nog beter bij kan dragen aan de verdere groei van het bedrijf.”

Gerben Haverkamp wordt associate partner bij Ngenious

Ngenious heeft met Haverkamp een ervaren veranderconsultant en projectmanager aan de gelederen toegevoegd. Hij heeft ervaring in zowel de kantoor- als productieomgeving, binnen sectoren als medische hulpmiddelen, consumentengoederen, fashion retail en voedingsmiddelen. Zijn expertise beslaat onder meer lean transities, productontwikkeling, supply chain management en bedrijfsstrategie.

Haverkamp startte zijn loopbaan als strategieconsultant bij IG&H. In die periode werkte hij ook in Azië, waar zijn interesse in resultaatverbetering in verschillende culturen ontstond. Na zijn tijd bij IG&H realiseerde hij als programmamanager een aantal grote veranderingen bij onder andere Gazelle en Jumbo/C1000.

Het lonkend perspectief

Zijn voorliefde voor veranderen en verbeteren sluit nauw aan op het gedachtegoed van Ngenious, dat dit jaar zijn tiende verjaardag viert. De veertien consultants van het bureau helpen klanten hun strategie te realiseren “in de goede richting”.

“En wat is de goede richting? We noemen dit het ‘lonkend perspectief’”, licht Haverkamp toe. “Daar wordt iedere medewerker door geïnspireerd en gemotiveerd eigenaarschap te nemen over de veranderopgave. In feite ontwikkelen we een organisatiesysteem waarmee we stapje voor stapje bewegen richting het ‘lonkend perspectief’.”

Daarbij put Ngenious uit het Japanse gedachtengoed achter TMS, oftewel het Toyota Way Management System. “Het is fascinerend om te zien hoe continu verbeteren in het Japanse organisatiesysteem is verankerd”, vertelt Haverkamp. “Als officieel partner van het TMI in Japan hebben we een unieke positie en halen we kennis rechtstreeks van de bron.”

De “bewezen successen uit het Oosten” brengt Ngenious samen met de praktijk in de Westerse wereld, legt Haverkamp uit. “Doorgaans richten we binnen een transitie interne actieteams op, we dragen kennis over, geven handvatten voor verbetering en zorgen dat de eigen organisatie trots is op het resultaat.”

Yarigai

Deze bijzondere vorm van trots wordt ook wel ‘yarigai’ genoemd. “Een gevoel van trots en werkvoldoening”, aldus Haverkamp, “het gevoel bij te dragen aan iets groters.”

En ook de consultants van Ngenious zelf delen in dit gevoel. Haverkamp legt uit dat het een van de redenen is waarom hij er zo van geniet organisaties vooruit te helpen.

“Ik ervaar yarigai als het lukt om het organisatiesysteem van de klant in beweging te zetten en te houden”, aldus de kersverse Ngenious-associate partner. “Wanneer medewerkers elkaar inspireren om de volgende stap in verbetering te zetten moet toch iedereen glimlachen? Onze ambitie bij Ngenious is om nog meer klanten yarigai te laten ervaren!”