Air France-KLM werkt met BCG aan ‘New Horizon’-strategie

24 mei 2022 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Air France-KLM staat op het punt een nieuw strategisch transformatieprogramma te lanceren. De luchtvaartgroep gaat zijn bestuursstructuur en interne organisatie opnieuw uitlijnen. Ook moet het bedrijf meer agile en datagedreven worden om beter in te kunnen spelen op de veranderende uitdagingen van de moderne luchtvaart.

Onder leiding van topman Ben Smith werkt Air France-KLM al jaren aan het verbeteren van de efficiëntie van de luchtvaartgroep. De laatste strategische roadmap – genaamd ‘New Horizon’ – is er volledig op gericht de luchtvaartmaatschappij weer financieel te doen groeien en te helpen zich aan te passen aan de veranderde wereld van de passagiers- en vrachtmarkt.

In zijn laatste kwartaal leed de combinatie een verlies van €552 miljoen euro, boven op de onvermijdelijke verliezen die kwartaal op kwartaal werden geleden tijdens de coronacrisis, waarin het vliegverkeer grotendeels stillag.

Air France-KLM werkt met BCG aan ‘New Horizon’-strategie

Er zijn echter verschillende tekenen die erop wijzen dat betere tijden in aantocht zijn voor de groep, die met een vloot van meer dan 500 toestellen vliegt op ruim 300 bestemmingen in meer dan 100 landen. Het aantal passagiers stijgt snel en het bedrijf begint de vruchten te plukken van tijdens de coronacrisis gelanceerde efficiëntieprogramma’s. KLM-Air France hoopt daardoor in het tweede of derde kwartaal break-even te draaien.

Zoals de naam al uitdrukt, kijkt New Horizon echter veel verder vooruit – naar de langetermijntoekomst van de groep. Ontwikkeld in samenwerking met Boston Consulting Group (BCG) – het afgelopen decennium een van de strategische huisadviseurs van het concern – is de strategie gericht op het verder centraliseren van de activiteiten, het wegnemen van onnodige (management)lagen en het creëren van extra synergieën tussen de twee autonome businessunits van Air France en KLM.

Terwijl de blauwdruk van New Horizon nog niet officieel is gepresenteerd, laten ingewijden de Nederlandse en Franse media weten dat de roadmap ook aanbevelingen doet rond de uitvoering van de onderhouds-, reparatie- en revisiewerkzaamheden voor de vloot (voornamelijk Boeing, Airbus en Embrear) en voor de vrachtactiviteiten.

Franse horizon?

Binnen KLM wordt gevreesd dat de nieuwe strategie de volgende stap zal zijn in het verschuiven van besluitvorming van Amsterdam naar Parijs. De Nederlandse maatschappij – die financieel beter presteert dan de Fransen en in eigen optiek tijdens de coronacrisis meer offers maakte ten behoeve van de bezuinigingsplannen – staat al jaren onder druk van Parijs.

Dit leidde zelfs tot ingrijpen van de Nederlandse staat, die in 2019 aandeelhouder werd van Air France-KLM om het publieke belang van KLM en het KLM-netwerk op Schiphol te borgen. 

Vanochtend maakte Air France-KLM bekend meer aandelen uit te geven om zo bijna €2,3 miljard op te halen, die zal worden gebruikt om verkregen coronasteun vervroegd terug te betalen. De Nederlandse overheid heeft aangegeven voornemens te zijn aandelen te kopen om haar belang van 9,3% niet te laten verwateren. Ook de Franse overheid – met 28,6% de grootste aandeelhouder – zal haar belang op niveau houden. 

Dario Fucci, de voorman van de ondernemingsraad van KLM, bevestigt aan De Telegraaf dat een vooraankondiging over New Horizon is gedaan, maar laat weten dat de ondernemingsraad van KLM de plannen nog niet binnen heeft.

Zijn positie is echter duidelijk: “In New Horizon moet voor beide partijen een plus zitten, en niet alleen voor de ene partij. Wij zullen niet toestaan dat KLM gestript wordt, wij willen als KLM een volwaardig bedrijf blijven en de Staat wil dat volgens mij ook.”

De gezamenlijke vlucht van KLM en BCG

In de vroege dagen van de coronacrisis schakelde KLM de consultants van BCG ook in voor het opstellen van een reorganisatieplan dat de kosten zo snel mogelijk omlaag moest brengen toen de vraag plotseling instortte. BCG deed rond die periode vergelijkbare trajecten bij Lufthansa en TAP Air Portugal, en vorig jaar bij Croatia Airlines.

Binnen de operations-divisie van KLM is BCG al jaren aan boord als adviseur. De consultants denken mee over hoe onderhoudsprocessen slimmer kunnen worden ingepland en uitgevoerd door middel van slimme technologie. Deze samenwerking leidde in 2019 zelfs tot een joint venture, waarin de twee partijen samen andere airlines helpen bij hun operational excellence-transformatie.

Jaren geleden stond Boston Consulting Group aan de wieg van de zogeheten ‘High Performance Organization’-plannen van KLM.