KLM haalt BCG aan boord voor begeleiden van reorganisatieplan

24 augustus 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Boston Consulting Group (BCG) heeft KLM geholpen bij het opstellen van het onlangs gepresenteerde reorganisatieplan. Het inschakelen van de kostbare consultants doet velen wenkbrauwen fronsen, aangezien KLM met staatssteun overeind wordt gehouden en zo’n 5.000 banen op de tocht staan.

In maart, kort na het uitbreken van de coronacrisis, besloot de luchtvaartmaatschappij nog alle externe inhuur stop te zetten. Nu is een uitzondering gemaakt bij het opstellen van het reorganisatieplan. Dat plan moet ervoor zorgen dat de huidige beïnvloedbare kosten met 15% omlaag worden gebracht, wat neerkomt op een bedrag van €600 miljoen per jaar. Een deel van deze besparing zou moeten worden gerealiseerd via een loonoffer.

Terwijl het tegen de achtergrond van de vele verdwijnende banen en het gevraagde loonoffer wrang kan overkomen dat er geld wordt uitgegeven aan als duur bestempelde externe consultants, benadrukt KLM dat BCG juist is ingeschakeld om de reorganisatie zo goed mogelijk te laten verlopen voor alle betrokkenen, inclusief het personeel.

KLM haalt BCG aan boord voor begeleiden van reorganisatieplan

“Bij het opstellen van de eerste contouren van het herstructureringsplan afgelopen weken zijn we uiterst zorgvuldig te werk gegaan. De Boston Consulting Group heeft KLM hierbij in de afgelopen weken wat ondersteund”, aldus een woordvoerder, die toevoegt dat de inzet van de consultants inmiddels is beëindigd.

KLM heeft niet bekendgemaakt wat de specifieke bijdrage van BCG was, maar De Telegraaf stelt dat meerdere bronnen aangeven dat het strategiekantoor heeft meegeholpen aan het vinden van een invulling voor het loonoffer van 20% dat gevraagd wordt van het personeel. Dit loonoffer is zelf niet bedacht door KLM, maar is een eis die minister Hoekstra heeft gesteld aan de toekenning van de €3,4 miljard aan staatssteun die het technisch failliete KLM door de coronacrisis moet slepen.

Excuustruus of onafhankelijke specialist?

Naast het loonoffer, moet ook het terugschroeven van de externe inhuur bijdragen aan de benodigde kostenbesparing, zo stelde KLM-topman Pieter Elbers bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Het beroep op BCG wordt in dit licht fel bekritiseerd. “Dat KLM een club als BCG inhuurt voor zo’n plan is totaal onnodig”, laat De Telegraaf een ingewijde optekenen. “Men heeft zelf de beste kennis van de organisatie. BCG is hooguit een excuustruus voor de maatregelen. Daar gaan de eerste miljoenen op aan zinloze consultancy.”

Te midden van alle verdwijnende banen en de miljarden staatssteun is de woede over de uitgaven aan externe consultants begrijpelijk, maar tegelijk is KLM’s beroep op BCG dat ook. De reorganisatieopgave waarvoor KLM staat is enorm en dergelijke complexe en omvangrijke programma’s gaan steevast gepaard met het inschakelen van externe, onafhankelijke specialisten. Wanneer een bedrijf op omvallen staat is dat wellicht pijnlijk, maar allesbehalve uitzonderlijk. Herstructureringskantoren als Alvarez & Marsal zijn groot geworden tijdens crises.

Ook tijdens de huidige coronacrisis worden veelvuldig externe consultants ingeschakeld om mee te denken over manieren om het hoofd boven water te houden. Binnen de zwaar getroffen luchtvaartbranche is KLM dan ook bepaald geen uitzondering. Bij KLM’s zusterbedrijf Air France, bijvoorbeeld, denkt McKinsey & Company mee over het inkrimpen van de organisatie. BCG zelf adviseert naast KLM ook Lufthansa en TAP Air Portugal.

Dat KLM heeft gekozen voor BCG is ook niet verwonderlijk. De twee werken al jaren nauw samen. Zo stond BCG eerder aan de wieg van een grote reorganisatie, waardoor het strategiekantoor de KLM-organisatie kent als geen ander. Twee jaar gelden lanceerden KLM en BCG zelfs een joint venture om artificial intelligence-oplossingen te bieden aan de luchtvaartbranche.