Kennissessie: Business Analist in een agile omgeving

04 mei 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

FTE Groep organiseerde onlangs een kennissessie voor zijn medewerkers die actief zijn als Business Analist. Een terugblik op het evenement en de belangrijkste lessen die naar voren zijn gekomen.

Een Business Analist is een specialist die fungeert als de bruggenbouwer tussen de business en de ontwikkelteams (vaak IT-teams). De Business Analist brengt de behoeften, wensen en eisen vanuit de business in kaart en zorgt voor een goede vertaalslag naar development teams, en vervolgens voor doorlopende afstemming tussen de twee werelden.

Omdat IT vandaag aan de basis staat van verbetering en innovatie is de Business Analist-rol niet meer weg te denken binnen organisaties.

Kennissessie: Business Analist in een agile omgeving

Door de opkomst van nieuwe werkmethodieken – zoals agile, scrum of lean – komen Business Analisten geregeld in een situatie terecht waar de omgeving waarin ze opereren niet duidelijk is. Of waar er sprake is van een hybride variant: het ene ontwikkelteam werkt aan de hand van de agile principes, en het andere team via de ‘ouderwetse’ watervalaanpak.

Hoe kan een Business Analist hiermee omgaan? En welke aanpassingen zijn nodig in de manier van werken? Veel van de professionals van FTE Groep herkenden deze vragen, en al snel stond dit onderwerp op de agenda van de eerstvolgende kennissessie.

Afgelopen maand was het zover: Geertje Appel, Business Analist en trainer bij Le Blanc Academy en Product Owner bij de Belastingdienst, werd uitgenodigd om haar ervaringen bij het vraagstuk te delen. En met praktische handvatten te komen voor de Business Analisten binnen FTE Groep.

Appel trapte af door het belang van de Business Analist-rol te benadrukken. “Een goede aansluiting tussen de business en IT is voor iedere organisatie een must.” Maar, zo voegde ze toe, voor organisaties die actief bezig zijn met agile werken is de rol “absoluut onmisbaar.”

Tegelijkertijd erkende Appel dat het vrij lastig is om de taken en verantwoordelijkheden van de Business Analist goed te definiëren. Daarnaast bestaan er tal van manieren waarop de rol van Business Analist kan worden gepositioneerd binnen de organisatie. “Ga je aan de slag in het scrum team of juist naast het scrum team, parallel aan de Product Owner?” vroeg Appel hardop af.

Op basis van haar eigen ervaringen kwam Appel met helder advies: zorg dat de Business Analist naast de Product Owner moet staat. En dat de Business Analist de manier waarop hij of zij aansluiting vindt tussen de business en IT in lijn brengt met de manier van werken bij de gebruiker.

Verder gaf Appel een paar mooie voorbeelden van hoe de rol van Business Analist op de juiste manier gepositioneerd moet worden in een agile omgeving.

Karel Petiet, een van de deelnemers van de sessie: “Er werd tijdens de kennissessie een goede uitleg gegeven van de verschillende rollen en verantwoordelijkheden. Ik vond de kennissessie erg interessant. Ik kreeg toepasbare tips waar ik gelijk mee aan de slag kon.”