TwynstraGudde werkt samen met studenten aan de SDG-Challenge

26 april 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Komende maand vindt de derde editie van de SDG-Challenge plaats. Zestien teams van Nederlandse universiteiten strijden om te bepalen wie van hen het beste idee heeft om de wereld een stukje beter te maken. Twaalf partijen zijn als partner verbonden aan de competitie, waaronder organisatieadviesbureau TwynstraGudde.

De opzet van de SDG-Challenge is gelijk gebleven aan die van de eerdere twee edities: studenten en organisaties werken samen aan concepten voor een betere wereld.

Studenten worden uitgedaagd om plannen te bedenken die bijdragen aan één van de zeventien Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties (VN). Het team met het beste idee wint uiteindelijk de competitie.

TwynstraGudde werkt samen met studenten aan SDG-Challenge

TwynstraGudde is partner van het eerst uur en dit jaar de enige vertegenwoordiger vanuit de adviesbranche. Het organisatieadviesbureau is gekoppeld aan studenten van de Universiteit van Utrecht en de Universiteit van Amsterdam.

Zij werken aan een opdracht voor RES-regio Alblasserwaard, een van de opdrachtgevers van het bureau. De opdracht: het zoeken naar innovatieve methoden om bewoners en ondernemers te betrekken bij de energietransitie in het landelijk gebied.

“We dagen de studenten in de SDG-Challenge uit om te komen met strategieën hoe we de samenleving in het landelijk gebied van de Alblasserwaard kunnen betrekken bij de energietransitie, in samenhang met andere processen die plaatsvinden, zoals klimaatadaptatie en woningbouw”, aldus Arjan Raatgever, senior adviseur Ruimte, Energietransitie en Economie bij TwynstraGudde.

Ook Humanex, een dochteronderneming van TwynstraGudde gericht op innovatie in de gebouwde omgeving, is dit jaar van de partij. Humanex begeleidt studenten van de Rijksuniversiteit Groningen, die de taak hebben gekregen om aan de slag te gaan met een opdracht voor de gemeente Oisterwijk.

Naast het bouwen van extra woningen zoekt de gemeente op korte termijn naar aanvullende innovatieve en duurzame oplossingen om de druk op de wachtlijst met woningzoekenden te verminderen.

“De Gemeente Oisterwijk levert in de jaren tot 2030 nieuwe woningen op, maar heeft deze nu nodig. Er is daarvoor al een (tijdelijke) oplossing nodig”, legt Thysia Kleijwegt uit, senior adviseur bij Humanex. “We vragen de studenten na te denken over wat de gemeente nog meer kan doen om het tekort op de woningmarkt te verlagen en dagen hen uit hierbij outside the box te denken.”

De finale van de SDG-Challenge vindt plaats op 2 juni 2022 in Paleis Soestdijk. Gedurende de dag krijgen alle teams de kans om hun oplossingen te presenteren aan een onafhankelijke en vakkundige jury.

Andere partners van de SDG-Challenge zijn onder meer Bayer, Johnson & Johnson, Groenleven en Marine Contractors.