Quint: Tekort aan technici belemmert invoering nieuw pensioenstelsel

07 maart 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Door een oplopend tekort aan technische specialisten staat de invoering van de nieuwe pensioenwetgeving onder druk. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Quint. 

In 2027 wordt in Nederland het nieuwe pensioenstelsel van kracht, volgend op een transitieperiode vanaf 2023. De komende vijf jaar zullen alle pensioentegoeden naar het nieuwe stelsel worden overgeheveld. Dat nieuwe stelsel moet beter aansluiten op de veranderende demografie, economie en arbeidsmarkt.

Onderzoekers van adviesbureau Quint stellen in een pas verschenen rapport echter dat het nog maar de vraag is of de deadline zal worden gehaald. De belangrijkste reden daarvoor: er is een toenemend tekort aan specialisten met voldoende ICT-kennis. 

Tekort aan technici belemmert invoering nieuw pensioenstelsel

Volgens Arno IJmker, Managing Partner bij Quint en betrokken bij het onderzoek, zullen pensioenfondsen de komende tijd verwikkeld raken in een recruitmentoorlog. Daarin zullen ze onder meer moeten vechten om experts die zijn gespecialiseerd in ICT-systemen en datamigratie. 

Ook zijn de fondsen hard op zoek naar communicatiespecialisten. Pensioendeelnemers moeten immers worden ingelicht over wat de veranderingen voor hen zullen betekenen. En daar het nogal complexe materie betreft, volstaat een toelichting in enkele steekwoorden op de achterkant van een bierviltje vanzelfsprekend niet. 

Volgens IJmker zullen de meeste pensioenfondsen en softwarebouwers wel in staat zijn om de grote opgaven waarvoor ze staan op te lossen, maar niet binnen nu en vijf jaar. “Ze zouden het liefst meer tijd krijgen om hun systemen aan te passen. Helaas is die tijd er niet. Het is niet voor niets dat veel fondsen ons nu vragen om een ‘Plan B’ voor het geval dat zij hun risico’s willen mitigeren.” 

Grote dataschoonmaak

Als onderdeel van de invoering van het nieuwe stelsel moet eveneens de bestaande data van pensioenfondsen worden opgeschoond, zodat de datakwaliteit binnen het nieuwe pensioenstelstel naar behoren is. Ook het opschonen van al deze gegevens is een zeer grote klus.

Wat daarbij niet meehelpt is dat er in Nederland sprake is van een oplopend tekort aan ICT-specialisten. Derhalve wordt nu fors met geld gesmeten om extra mensen op te leiden die de gigantische berg aan pensioendata kunnen schoonmaken. Daarnaast wordt ook ingezet op het inhuren van expertise uit het buitenland.

De pensioendeelnemer betaalt

Al met al zullen de pensioenfondsen de komende jaren vele miljoenen euro’s moeten gaan investeren. Deze rekening zal uiteindelijk op het bord van de pensioendeelnemers komen te liggen, vertelt IJmker. 

“De kosten per pensioendeelnemer kunnen door de invoering van het nieuwe stelsel met tot wel 20% toenemen. En dat treft dan vooral kleinere pensioenfondsen, die door hun omvang en een gebrek aan schaalvoordelen op dit moment al betrekkelijk hoge kosten per deelnemer hebben.”