Vier tips om thuiswerkende medewerkers betrokken te houden

24 februari 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Door het vele thuiswerken is het voor bedrijven steeds uitdagender om hun medewerkers gemotiveerd te houden. Vier tips waarmee de betrokkenheid kan worden opgeschroefd.

Medewerkersbetrokkenheid is een van de belangrijkste randvoorwaarden voor een goed presterende organisatie. Zo blijkt uit onderzoek van Hays dat meer dan acht op de tien leidinggevenden van mening zijn dat medewerkersbetrokkenheid belangrijk is voor hun organisatie. Uit een ander onderzoek van Gallup wordt een aantoonbaar verband gelegd tussen medewerkersbetrokkenheid en de financiële prestaties van een onderneming.

Waar het bouwen aan medewerkersbetrokkenheid in het pre-coronatijdperk al uitdagend genoeg kon zijn, is het vandaag de dag door het vele thuiswerken nog een stuk gecompliceerder geworden.

Hoe hou je thuiswerkende medewerkers betrokken?

Doordat er minder face to face contact is, zien medewerkers elkaar vaak vooral via beeldschermen. Deze manier van werken voelt voor velen minder persoonlijk en, heel simpel, minder leuk. Toch zijn er nog volop manieren om thuiswerkende medewerkers betrokken te houden. Vier tips:

1: Activiteiten op afstand

Ondanks dat collega’s niet veel op kantoor komen, kun je ze met digitale teamactiviteiten een gevoel van betrokkenheid geven. Want ook op afstand is het mogelijk om leuke activiteiten met collega’s te organiseren. Denk bijvoorbeeld aan een online pubquiz, bingo, escaperoom of workshop

Verder lezen: Game verhoogt betrokkenheid en productiviteit tijdens thuiswerken.

2: Organiseer leuke bedrijfsuitjes

Nu het eindelijk weer mag is het ook aan te raden om snel een bedrijfsuitje te organiseren. Hiermee zorg je dat medewerkers verbonden blijven met het bedrijf, elkaar en het werk.

Bedrijfsuitjes kunnen verschillende vormen aannemen en dragen vooral bij aan kennisontwikkeling en -deling, evenals aan het bouwen van binding en groepsdynamiek. Zorg ook dat een fun-element onderdeel is van de agenda – uiteindelijk zijn medewerkers ook altijd op zoek naar een herinnering die ze niet zo gauw zullen vergeten.

Een gezellig bedrijfsuitje kan van alles zijn. Denk bijvoorbeeld aan paintball, lasergame of een escaperoom. Tip: kies een activiteit die niet direct iets met de normale werkzaamheden te maken heeft. Op deze manier leren collega’s elkaar ook op een andere manier kennen.

3: Aandacht van het management

Uit onder andere onderzoek van Gallup blijkt dat de emotionele betrokkenheid bij het werk en de organisatie voor zo’n 70% te herleiden is naar de kwaliteiten van de leider/manager. Een belangrijke reden om van baan te wisselen blijkt vaak de relatie met de leidinggevende te zijn.

Slecht leiderschap kan ertoe leiden dat de energie bij mensen wegvloeit en dat zij hun werkomgeving als (emotioneel) onveilig ervaren. Ook kan het ervoor zorgen dat ze niet weten aan welke verwachtingen ze moeten voldoen en kan de stress oplopen. Dat kan uiteindelijk culmineren in een burn-out. Voor betrokkenheid is een emotioneel veilig klimaat nodig, waarin medewerkers zich gezien en gehoord voelen en waar ze hun sterke kanten mogen en kunnen ontwikkelen.

4: Waardering voor werknemers

Een ander aspect dat belangrijk is voor medewerkers is dat ze worden gewaardeerd voor hun inzet voor het bedrijf. Wat voor rol iemand ook vervult, een waardering zoals een schouderklop, compliment of financiële beloning is voor elke medewerker een leuk gebaar dat laat zien dat hun bijdrage ertoe doet. Of denk aan een bosje bloemen, fles wijn of doosje bonbons.