Helmond moet burgers meer betrekken bij uitvoeren van klimaatbeleid

01 maart 2022 Consultancy.nl

Het klimaatbeleid van de Noord-Brabantse gemeente Helmond is voor verbetering vatbaar. Dat concludeert adviesbureau TwynstraGudde in een nieuw rapport. 

Over circa twee weken vinden in ons land de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Naast allerlei lokale kwesties staan deze ditmaal ook in het teken van het landelijke klimaatakkoord. In 2019 werd namelijk duidelijk dat gemeenten zelfstandig hun steentje zullen bijdragen aan het realiseren van de Nederlandse klimaatdoelstellingen.

Gemeenten zijn hierbij (tot op zekere hoogte) vrij om invulling te geven aan de manier waarop ze hun CO2-uitstoot willen verminderen.

Helmond moet burgers meer betrekken bij uitvoeren van klimaatbeleid

Helmond koos drie jaar geleden voor zonne-energie. Het liefst zou de gemeente alleen zonnepanelen op daken willen plaatsen, maar daarmee wordt de CO2-uitstoot onvoldoende teruggedrongen. Daarom zet Helmond ook in op grootschalige zonneparken.

Het probleem is echter dat de verduurzamingsstrategie van de gemeente tot op heden nog niet echt wil vlotten, zeggen specialisten van TwynstraGudde in een nieuw rapport. Dat komt volgens de onderzoekers van het adviesbureau onder andere door de wijze waarop de gemeente zich opstelt binnen de lokale energietransitie. 

Momenteel laat Helmond de ontwikkeling van zonneparken binnen zijn grenzen met name over aan ondernemers. Zelf is de gemeente uitsluitend verantwoordelijk voor het verlenen van vergunningen. De rol die Helmond hier vervult is volgens TwynstraGudde ontoereikend, vooral omdat deze in het verleden tot problemen heeft geleid. 

Zonnepark Stiphout

In 2019 was er sprake van dat een groot zonnepark zou worden gebouwd in het dorp Stiphout, dat behoort tot de gemeente Helmond. Omwonenden waren het echter niet eens met de plannen, deels omdat ze niet op de hoogte werden gesteld door de gemeente over dit project maar door de desbetreffende ondernemer. En ook nog eens rijkelijk laat – de beslissingen over het park waren namelijk al genomen. 

Volgens TwynstraGudde heeft Helmond hier niet optimaal gehandeld. Als de gemeente de inwoners van Stiphout tijdig op de hoogte had gesteld van de zonneparkplannen, was het volgens het adviesbureau gemakkelijker geweest om draagvlak te creëren of tot een compromis te geraken. In plaats daarvan ontstond vooral argwaan bij de bewoners en ging de bouw niet door. 

Actiever opstellen

De specialisten adviseren de gemeente Helmond om zich actiever op te stellen bij de ontwikkeling van zonneparken. Andrew Harijgens (GroenLink), sinds juli 2021 duurzaamheidswethouder in Helmond, sluit zich aan bij conclusie uit het onderzoeksrapport. 

Hij vind dat de gemeente voortaan tijdig met haar inwoners in gesprek moet gaan over dergelijke verduurzamingsprojecten. “Als de plannen al in een vergevorderd stadium zitten, is het lastig om omwonenden nog het gevoel te geven dat ze invloed hebben. En dat moeten we voorkomen”, zegt Harijgens in het Eindhovens Dagblad.

More on: TwynstraGudde
Netherlands
Company profile
TwynstraGudde is a Netherlands partner of Consultancy.org
Partnership information »
Partnership information

Consultancy.org works with three partnership levels: Local, Regional and Global.

TwynstraGudde

Upgrade or more information? Get in touch with our team for details.