Ex-varkenshouders bouwen grootschalig zonnepark in Geldrop-Mierlo

04 juni 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

In de gemeente Geldrop-Mierlo wordt over ruim een jaar een grootschalig zonnepark opgeleverd. Het park is een initiatief van de familie Verhoeven, die tijdens het gehele proces wordt bijgestaan door adviesbureau Sunlogic. 

Drie generaties lang runde de familie Verhoeven in het Brabantse Mierlo (nabij Eindhoven) een varkenshouderij gelegen aan de Broekstraat. Sinds deze maand is officieel een einde gekomen aan die traditie, die plaats heeft gemaakt voor een nieuwe: de familie Verhoeven gaat op zijn grond een zonnepark bouwen en exploiteren. 

De reden hiervoor: zoons Bob en Paul van eigenaar Henk Verhoeven zagen, mede door almaar wisselend overheidsbeleid, geen toekomst als agrariërs voor zich. “Je weet niet waar je aan toe bent en hebt nergens invloed op. […] Dan ga je dus kijken waar wel toekomst in zit en wat past bij deze omgeving”, laat Bob Verhoeven weten aan het Eindhovens Dagblad (ED).

Ex-varkenshouders bouwen grootschalig zonnepark in Geldrop-Mierlo

De familie Verhoeven nam contact op met Sunlogic, een adviesbureau dat organisaties adviseert over duurzame zonne-energieoplossingen. De familie had de wens om een zonnepark in eigen beheer te ontwikkelen en te exploiteren, om op die manier zoveel mogelijk waarde voor de lokale omgeving te realiseren.

“Het vraagstuk van de familie Verhoeven sluit naadloos aan op onze dienstverlichting, die zich uitstrekt over de gehele duur van het project”, vertelt Bob van der Linden van Sunlogic. “Op deze manier helpen we de familie bij het maken van de juiste en meest rendabele keuzes.”

De gemeente Geldrop-Mierlo was bijzonder blij met het initiatief omdat het met het zonnepark binnen zijn grenzen een deel van zijn klimaatdoelstellingen kan verwezenlijken. “We zitten hier in een verstedelijkt gebied, waardoor het vinden van geschikte ruimte voor een zonnepark niet gemakkelijk is”, zegt wethouder Rob van Otterdijk in het ED.

Daarnaast levert het realiseren van het zonnepark van de familie Verhoeven zelfs dubbele klimaatwinst op. Naast dat de panelen groene energie leveren, verdwijnt eveneens de varkenshouderij en daarmee dus ook een hoop ammoniak- en stikstofuitstoot.

Op naar september 2022

Volgens de planning zal het zonnepark – oppervlakte: 20 hectare – in september 2022 in gebruik worden genomen. De ruim 40.000 zonnepanelen zullen vanaf dat moment voor ruim 4.000 huishoudens energie gaan opwekken. De familie Verhoeven bouwt het park in samenwerking met energiecoöperatie MGE uit het nabijgelegen Nuenen, zodat het lokale karakter van het park gewaarborgd blijft.

Daarnaast worden aan de rand van het park hazelaars en meidoornstruiken gepland. Ook worden rondom looppaden aangelegd en informatieborden over de natuur en het zonnepark geplaats. Op het terrein zelf komen insectenhotels, bijenkassen en vijvers. Het gigantische grasveld waarop de panelen staan wordt bijgehouden door een kudde schapen.