Sioo en NSO-CNA bundelen de krachten in het onderwijsdomein

14 januari 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Sioo, interuniversitair centrum voor organisatie- en veranderkunde, gaat samenwerken met NSO-CNA, een leiderschapsacademie voor de onderwijssector.

De bestuurders van beide opleidingsinstituten, Jesse Segers (Sioo) en Bart Schipmölder (NSO-CNA), zien verschillende synergieën in de strategische samenwerking. “Samen willen we van nog meer betekenis zijn voor het Nederlandse onderwijs, dat voor complexe vraagstukken staat in een snel veranderende samenleving.”

“Om die vraagstukken op te lossen, is lange ervaring in de sector nodig”, aldus Segers. “Evenals een hoge mate van expertise in verander- en organisatiekunde en leiderschapsontwikkeling.”

Sioo en NSO-CNA bundelen de krachten in het onderwijsdomein

“Samen bezitten we die kennis en expertise”, vult Schipmölder aan. “Door onze krachten te bundelen, kunnen we het onderwijs nóg beter ondersteunen.”

Beide instellingen zijn actief in het opleiden van leidinggevenden binnen het onderwijs met formele opleidingen, incompany-opleidingen en maatwerk. NSO-CNA richt zich al meer dan 30 jaar specifiek op de branche, Sioo is in verschillende sectoren actief. Samen willen ze onder meer hun kenniscentrum uitbreiden en optrekken in open programma’s.

Segers: “Wij vullen elkaar mooi aan: NSO-CNA richt zich meer op leiderschap en middenmanagement, wij meer op organisatie- en veranderkunde en op bestuurders. We kijken beide systemisch en hanteren qua docenten eenzelfde pedagogiek.”

En doordat de netwerken van docenten de koppen bij elkaar kunnen steken “kunnen we samen putten uit nog meer expertise”, aldus Segers. En dit komt dan weer ten goede aan de maatwerktrajecten die beide stichtingen verzorgen in de onderwijssector.

Schipmölder: “Door de samenwerking verstevigen we ons vakmanschap. En we krijgen toegang tot nog meer toegepaste en praktische kennis over verander- en organisatiekunde. Die is hard nodig in het onderwijs; leiderschapsvraagstukken op organisatieniveau en verandervraagstukken dienen zich steeds nadrukkelijker aan. Kortetermijnoplossingen zijn ontoereikend. Samen hopen we met onze meervoudige aanpak bij te dragen aan de gevraagde diepgaande systeemtransformatie.”