Renovatie centrale bibliotheek Rotterdam in volgende fase

21 december 2021 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De grootschalige renovatie van de centrale bibliotheek in Rotterdam, die wordt ondersteund door experts van bbn adviseurs, is in de volgende fase beland. 

Met het openstellen van de aanbesteding voor het ontwerp startte afgelopen zomer de renovatie van de centrale bibliotheek in Rotterdam – die na bijna veertig jaar wel toe was aan een likje verf. 

Eind jaren zeventig van de vorige eeuw lieten architecten Jaap Bakema en Hans Boot zich inspireren door het Parijse Centre Pompidou – waar de Rotterdamse bieb kenmerken van heeft. Zo zijn de gevels van beide gebouwen voorzien van zichtbare stalen buizen voor de luchtcirculatie. 

Renovatie centrale bibliotheek Rotterdam in volgende fase

De afgelopen maanden konden ontwerpteams hun plannen indienen. In totaal ontving de aanbestedingscommissie 22 inzendingen. Daaruit werden er recent vijf geselecteerd. De vijf finalisten werd gevraagd een schetsontwerp van de bibliotheek te maken. Dit ontwerp moet eveneens de inrichting en de buitenruimte van de bibliotheek bevatten.

“Het huidige Rotterdamse bibliotheekgebouw is ontworpen als een machinekamer”, vertelt Rien van der Sluijs, die vanuit de gemeente Rotterdam betrokken is bij de renovatie. “Het is derhalve spannend hoe de ontwerpteams deze cultuurhistorische waarde laten terugkomen in het nieuwe gebouw, dat wederom een icoon gaat worden voor de havenstad.” 

De experts van bbn adviseurs ondersteunen de gemeente Rotterdam met de renovatie van de bibliotheek. Naast dat ze betrokken zijn als huisvestingsadviseur en bouwkostenmanager, ondersteunen ze eveneens het gehele aanbestedingsproces. 

De schetsontwerpen van de vijf bureaus zullen in de lente van 2022 worden gepresenteerd. Tot die tijd kunnen Rotterdammers hun suggesties meegeven aan de ontwerpteams – vanwege de coronamaatregelen voornamelijk via het online kanaal. Naar verwachting zal de renovatie van de bieb in 2028 zijn afgerond.