Capgemini Invent lanceert net zero strategy-dienstverlening

10 november 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Capgemini Invent heeft een nieuwe dienst gelanceerd waarmee het zijn klanten ondersteunt bij het realiseren van hun ‘net-zero’-uitstootdoelstellingen.

Volgens het Parijse klimaatakkoord moeten bijna tweehonderd landen in 2050 een CO2-emissiereductie van 100% hebben gerealiseerd. Die doelstelling heeft vanzelfsprekend ook betrekking op organisaties die opereren in landen die het akkoord hebben ondertekend.

Het jaar 2050 lijkt wellicht nog ver weg, maar ondertussen wordt hard gewerkt aan het realiseren van deze plannen. Of beter gezegd, het versnellen van bestaande plannen om de doelstelling überhaupt nog te kunnen realiseren, aangezien de wereld en ook Nederland ver achterlopen op de route richting de zogeheten 1,5 graden-doelstelling.

Capgemini Invent lanceert net zero strategy dienstverlening

Tal van wereldleiders lijken zich in toenemende mate bewust ervan te zijn dat actie nodig is, en vergaderen as we speak tijdens de wereldwijde klimaatconferentie in Glasgow (COP26), met als doel de contouren te schetsen voor het versnellen van verduurzaming. Van de private sector wordt een grote bijdrage verwacht, waarbij het behalen van een ‘net zero status’ een belangrijke pijler vormt.

Een bedrijf mag zich ‘net zero’ noemen als de gehele bedrijfsvoering netto gezien geen uitstoot heeft. Dat kan zijn door volledig circulair te opereren, maar dat is maar voor weinig organisaties weggelegd. Bedrijven kunnen ook net zero worden door hun uitstoot te compenseren, met initiatieven die uitstoot verminderen (bekend als ‘carbon dioxide removal’), zoals het planten van bomen.

Van beloftes naar actie

Zo’n transitie naar een netto nul uitstoot is niet eenvoudig, en dat is waar de nieuwe dienstverlening van Capgemini Invent op inhaakt. “De klimaatcrisis vraagt om doortastende besluitvorming en collectieve actie”, zegt Cyril Garcia, CEO van Capgemini Invent. “Ons net zero strategy-aanbod, gebaseerd op data en bewezen technologie, is ontworpen om klanten op weg te helpen van beloftes naar actie.”

Arthur Arrighi de Casanova, die vanuit Frankrijk leidinggeeft aan de dienst, legt uit: “Onze net zero-strategie stippelt op basis van wetenschappelijk onderbouwde doelstellingen een pad uit voor onze klanten waarmee ze tot een uitvoerbare decarbonisatiestrategie kunnen komen. Na een beoordeling van de risico’s en kansen ondersteunen we het ontwerp van de routekaart, de beoordeling van de hefbomen voor decarbonisatie en bij de praktische strategieën voor het sourcen van hernieuwbare energie en koolstofcompensatie.”

Capgemini Invent kan hierbij putten uit het meganetwerk van Capgemini (290.000 medewerkers wereldwijd). Als het op implementatie en technologie aankomt, ondersteunen experts van Capgemini met de bouw van IT-systemen en applicaties die verduurzaming mogelijk maken en de algehele transitie faciliteren.

Zelf heeft Capgemini vorig jaar de ambitie uitgesproken om CO2-neutraal te zijn over vijf jaar en tegen 2030 te beschikken over een net zero-status.

Meer weten over de net zero strategy-dienst?
In onderstaande video legt Hans Hertzberger, Lead van de Energy & Utilities praktijk van Capgemini Invent, uit welke stappen partijen in de energiesector moeten zetten om de weg naar net zero te versnellen.