Capgemini wil klimaatneutraal en netto nul worden

15 september 2020 Consultancy.nl

Met de bekendmaking van zijn ambities om de komende vijf jaar CO2-neutraliteit te bereiken, heeft Capgemini zijn leidende positie in de strijd tegen klimaatverandering voortgezet. De ICT-dienstverlener wil zich daarnaast sterk maken om tegen 2030 ‘netto nul’ te worden in koolstofdioxide-emissies 

De eerste stap in de ambities is het bereiken van CO2-neutraliteit – een scenario waarbij emissies gegenereerd binnen een bedrijfsonderdeel volledig worden gecompenseerd door het actief verminderen van de uitstoot in andere delen. Capgemini zal hiervoor de werkstructuren veranderen om onder andere reizen te minimaliseren, een elektrisch wagenpark te ontwikkelen en samen te werken met leveranciers om de uitstoot van de toeleveringsketen te verminderen. Tegelijkertijd wordt ingezet op een verschuiving naar 100% duurzame elektriciteit. 

CO2-neutraal en netto nul

Waar deze initiatieven de uitstoot tegen 2025 tot aan neutraliteit zullen terugbrengen, is de IT-dienstverlener tegelijkertijd van plan actief in te zetten op herbebossing en andere CO2-reductieprogramma’s. In het komende decennium moeten deze en andere activiteiten ervoor zorgen dat Capgemini zijn operaties dusdanig kan inrichten dat het tot ‘netto nul’-emissies kan komen, oftewel een scenario waarin het bedrijf onder de streep niet bijdraagt aan de uitstoot van koolstofdioxide-emissies. 

Capgemini ligt goed op koers om deze doelstellingen te halen, met het oog op zijn sterke staat van dienst op het gebied van emissiereductie tot dusver. In 2017 beloofde het bedrijf zijn uitstoot per werknemer tegen 2030 met 30% te verminderen – een doelstelling die het dit jaar al heeft gehaald, rekening houdend met de aanzienlijke toename van het aantal werknemers. Momenteel telt Capgemini wereldwijd zo’n 270.000 medewerkers.

Capgemini wil klimaatneutraal en netto nul worden

Daarnaast is er nog een reeks van groene initiatieven van Capgemini toe te voegen aan de bovenstaande inspanningen, waaronder de toezegging van de organisatie om zijn klanten te helpen de CO2-uitstoot van 10 miljoen ton in de komende tien jaar terug te dringen. Capgemini is een van de oprichters van de RacetoZero-campagne van de Verenigde Naties, leidt belangenbehartigingsprogramma’s  om technologie te gebruiken als motor voor groene transformaties, en was vorig jaar een supporter van de Wereldklimaattop in Madrid. 

De CEO van Capgemini, Aiman ​​Ezzat, benadrukt dat de Covid-19-crisis de behoefte aan een klimaatvriendelijker ondernemingsklimaat alleen maar verder heeft doen toenemen en voegt eraan toe dat Capgemini zich de komende jaren hernieuwd zal richten op groene initiatieven.

Stevige ambities

“Capgemini heeft zich de afgelopen tien jaar ingezet om de impact op het milieu te verlagen en hoewel er tot nu toe veel is bereikt, kondigen we nu onze stevigere ambities aan”, aldus de topman. “Maatregelen tegen klimaatverandering vormen de kern van de prioriteiten van onze Groep met onze centrale focus en ambitieuze doelstelling van netto nul in 2030. Er is een sterke reeks maatregelen getroffen, die variëren van het uitbreiden van onze initiatieven op het gebied van digitale werkplekken tot thuiswerken, tot en met het gebruik van technologie om onze klanten te helpen hun eigen uitstoot te verminderen.”

Van elektrificatie tot investeringen in hernieuwbare energiebronnen, Capgemini implementeert maatregelen die essentieel zijn voor het verminderen van de uitstoot. Waarschijnlijk zullen anderen dit voorbeeld volgen, aangezien bedrijven in heel Europa zich momenteel haasten om de doelstelling van de European Climate Foundation van netto nulemissie tegen 2050 te realiseren.


Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup