Consultancybureau Mastermind voegt zich bij Projective

04 oktober 2021 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Projective heeft zijn eerste overname in Nederland afgerond, en alweer zijn tweede onder de vleugels van financiële investeerder Gimv. Met de overname van Mastermind verwelkomt Projective zo’n 30 management consultants toe aan het team.

Stefan Dierckx, CEO van Projective Group: “Onze ambitie is om een one-stop-shop te worden voor de Europese financiële industrie”. daarmee richt de groep zich op het realiseren van verandering en innovatie in het financial services-segment. “Met de toevoeging van Mastermind zetten we een volgende stap in deze richting.”

Sinds het bescheiden begin van het advieskantoor in 2006 – in dat jaar ging Projective in België van start – is het bedrijf uitgegroeid tot een gevestigde adviesgroep met 450 experts, verspreid over kantoren in zes Europese landen: Brussel, Amsterdam, Londen, Frankfurt, Parijs en Zürich.

Projective acquires Dutch management consultancy MastermindMastermind voegt zich nu bij de drie andere labels binnen de groep: Projective, specialisten in het leveren van verandering en innovatie; Exellys, een jonge techtalent-incubator; en DTSquared, een dataconsultancy. Daarnaast kan de groep putten uit de expertise van verschillende partners uit het bredere ecosysteem, waaronder The Glue, Scale-ups.eu en Smartfin.

Complementair

Met de toevoeging van Mastermind, dat – aangezien het “een sterk merk is op de Nederlandse markt” – onder zijn eigen merknaam zal blijven opereren, verstevigt Projective zijn footprint in Nederland, vooral op het gebied van managementconsultancy.

“Ze nemen complementaire ervaring en een uitstekende staat van dienst in organisatieversnelling, strategisch advies en digitale transformatie mee”, geeft Corjan Mol aan, de algemeen directeur van Projective in Nederland.

Vanuit een sectorperspectief voegt Mastermind (opgericht in 2007) een netwerk toe dat actief is binnen het pensioensegment van de financiële dienstverlening. Dit netwerk vormt een waardevolle aanvulling op Projective’s eigen en sterke aanwezigheid binnen de Nederlandse bank-, verzekerings- en vermogensbeheersector. “Mastermind voegt een passend nieuw stukje toe aan de Projective Group-puzzel”, aldus Mol.

Veranderingen in de sector

De overname vindt plaats in een tijd waarin er binnen de Nederlandse pensioensector grote veranderingen gaande zijn.

Met een beheerd vermogen van meer dan €1.500 miljard beschikt Nederland over het op vijf na grootste pensioenvermogen ter wereld. En ondanks het feit dat het Nederlandse pensioenstelsel door Mercer is erkend als het best presterende pensioenstelsel ter wereld, heeft de Nederlandse overheid ingestemd met het doorvoeren van ingrijpende veranderingen. Onder meer in de wijze waarop pensioenen worden vastgesteld en beheerd (met als doel verbeteringen door te voeren voor het behoud van het stelsel op de lange termijn).

Een van de belangrijkste veranderingen is de overgang van een systeem van ‘defined benefits’ (vastgestelde uitkeringen) naar een systeem waarbij werkgevers en werknemers flexibeler zijn in het bepalen van de gewenste pensioenopzet. Volgens Mol betekent deze stelselherziening dat pensioenuitvoerders expertise en ondersteuning nodig zullen hebben om zich succesvol aan te passen en te veranderen. “Mastermind gaat ons helpen om voorop te lopen in deze transitie.”

Meer waarde, klantbasis uitbreiden

Ook voor Mastermind betekent de krachtenbundeling met Projective goed nieuws. “We kunnen onze bestaande klanten meer waarde bieden en onze eigen klantenbasis uitbreiden”, aldus Managing Partner Koos Haakma. “Ook kunnen onze medewerkers hierdoor hun persoonlijke groei versnellen en krijgen ze toegang tot nieuwe expertisegebieden.”

De deal volgt een maand na de recente overname van DTSquared in het Verenigd Koninkrijk, en bijna twee jaar na de aankoop van Exellys in België. Voor de komende tijd worden nog meer deals verwacht. Tegen eind 2023 wil Projective zijn uitgegroeid tot een bedrijf met 800 medewerkers, waarbij anorganische groei een belangrijke versneller zal vormen in de organische groeiplannen van het adviesbureau.

Dierckx en zijn managementteam hebben in dit kader verschillende andere kleine tot middelgrote bedrijven “in het vizier”, geeft Dierckx tot besluit aan. “We willen de groep versterken met capaciteiten op het gebied van onder meer payments en cyberbeveiliging.”