Projective en Exellys zetten samen met Gimv turbo op groei

03 mei 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Europees consultancykantoor Projective heeft een investering aangetrokken van private equitybedrijf Gimv. Met het verkregen kapitaal slaat het bedrijf een ambitieus groeipad in om zijn omzet in de komende drie jaar te verdubbelen.

Projective werd opgericht in 2006 en is een adviesbureau gespecialiseerd in projectmanagement. Het bedrijf helpt financiële dienstverleners met enkele van hun meest strategische en urgente vraagstukken en veranderprogramma’s, waarbij het vooral actief is op het gebied van digitale transformaties, betalingen en risk & compliance.

Het bedrijf is de moedermaatschappij van Exellys, dat begin 2020 werd ingelijfd. Exellys is een incubator voor techtalenten, die jonge talentvolle professionals werft, opleidt en plaatst bij bedrijven in uiteenlopende sectoren, waaronder het financial services segment.
Projective and Exellys team up with Gimv to turbocharge growthExellys helpt bedrijven bij het aantrekken en behouden van hoogopgeleid talent in IT- en ingenieursfuncties in alle sectoren. Met zijn innovatieve talent incubator-model is Exellys, dat werd opgericht in 2014, de afgelopen jaren sterk gegroeid in België.

Expansie versnellen

Met de minderheidsinvestering van Gimv – het private equity bedrijf heeft voor circa €2 miljard aan vermogen in beheer en is daarmee een van de grootste investeerders in België – wil Projective "zijn Europese expansie versnellen", zo laat CEO Stefan Dierckx weten, die Projective in 2016 samen met zijn landgenoot Filip Bosschaert oprichtte. Vanuit thuisbasis Brussel heeft het bureau de afgelopen jaren zijn vleugels ook uitgeslagen naar Amsterdam, Frankfurt, Parijs en Londen.

In deze vijf markten zal Projective nu "een turbo zetten op de groei", aldus Dierckx, met als fundament een solide buy-and-build-strategie. Volgens Dierckx heeft het bedrijf al diverse overnamekandidaten op het oog, en dan vooral bedrijven die gespecialiseerd zijn in agile, payments en data science.

Het einddoel: eind 2023 wil Projective ruim €100 miljoen aan fee-inkomsten (nu: €45 miljoen) genereren en het team uitbreiden naar ongeveer 800 werknemers (nu: 350 medewerkers). Er zal binnen de groep groei gerealiseerd worden bij de labels van zowel Projective als Exellys. 

Perfecte partner

De deal volgt zo’n twee jaar nadat Projective wist terug te keren naar onafhankelijkheid – het management kocht het bedrijf terug van het Duits-Amerikaanse technologiebedrijf Diebold Nixdorf. Nu Gimv als investeerder aan boord is gehaald, is Dierckx overtuigd van de match voor de volgende fase in de reis van het bedrijf: "Met zijn 40 jaar ervaring is Gimv de perfecte partner om dit nieuwe avontuur aan te gaan”, aldus Dierckx.

“Gimv is gespecialiseerd in het ondersteunen van bedrijven die blijk geven van innovatieve kracht, ondernemerschap en ambitieuze groeiplannen. Zij bouwen mee aan die plannen om zo de expansie te versnellen. En laat dat net zijn wat wij met Projective Group willen bereiken”, vult hij aan.

Samen met het partnerteam is Dierckx ervan overtuigd dat Projective goed gepositioneerd is om te kunnen profiteren van de sterke groeikansen in het financial services adviessegment. “De pandemie heeft banken en verzekeraars nog meer wakkergeschud dat ze extra stappen moeten doen om te digitaliseren”, aldus Dierckx.

Daarbij komt dat er een aantal grote vernieuwingen aan zitten te komen. Bijvoorbeeld in het betaalverkeer: “Het betaalplatform Swift speelt een sleutelrol in het betaalverkeer. Maar deze standaard is verouderd en wordt binnenkort vervangen door een modernere variant. Dat betekent dat iedereen die Swift gebruikt zijn IT-systemen moet aanpassen. Dat zal een enorme impact hebben op alle banken”, besluit de oprichter.

Andere trends waar Projectieve verwacht op te kunnen inspelen zijn duurzaamheid, ecosysteeminnovatie, samenwerken met fintechs en bigtechs, regelgeving en de opkomst van gedecentraliseerde financiering.