Projective verdubbelt in omvang met overname van Exellys
Nog geen jaar na de terugkeer naar onafhankelijkheid heeft Projective de grootste overname in zijn veertienjarige historie gesloten. Met de toevoeging van Exellys verdubbelt Projective zijn personeelsbestand naar meer dan 300 professionals.
In april van vorig jaar maakte Projective-CEO Stefan Dierckx bekend dat het partnerteam van het kantoor het bedrijf had teruggekocht van Diebold Nixdorf. Onder de vleugels van het Duits-Amerikaanse techbedrijf wist Projective in drie jaar tijd met 50% te groeien, maar om de verdere groeiambities te kunnen waarmaken, koos het partnerteam ervoor het roer weer in eigen handen te nemen.
Personeelsbestand verdubbelen
“We willen ons huidige team de komende drie jaar verdubbelen”, sprak Dierckx in navolging van de management buy-out zijn ambities uit. Inmiddels, nog geen negen maanden later, heeft de realiteit zijn woorden ingehaald en is die doelstelling reeds gerealiseerd. Met het meerderheidsbelang in het in Mechelen (België) gevestigde Exellys, voegt Projective in België zo’n 150 professionals toe aan zijn gelederen, waarmee zijn pan-Europese personeelsbestand nu meer dan 300 professionals telt.
De krachtenbundeling zorgt dat Projective – een adviesbureau gespecialiseerd in projectmanagement en bedrijfstransformaties voor financiële instellingen in West-Europa – zijn team van consultants en business analysts kan uitbouwen, terwijl tegelijkertijd een belangrijke laag van jonge talenten aan zijn netwerk wordt toegevoegd.
Net zo belangrijk is dat Projective met deze stap een grote pool van huidige en toekomstige IT-talenten toevoegt aan zijn wervingsoperaties, legt Corjan Mol, een partner bij het kantoor, uit. “Een van de uitdagingen waarmee we kampen is het vinden van de beste digitale talenten. Door onze samenwerking met Exellys, hebben we nu toegang tot de leidende matchmaker van België, voor zowel digitale als technologieprofielen.”
Opgericht in 2014, neemt Exellys in zijn traineeshipprogramma jonge talenten onder zijn hoede, en bereidt het bureau hen voor op hun toekomstige loopbaan, door middel van een intensief trainings- en coachingscurriculum, met daarin aandacht voor technische, management- en zachte vaardigheden. Om de leidende positie en het bereik van Exellys in België te illustreren: vorig jaar lukte het de talentontwikkelaar om te spreken met meer dan 60% van de circa 2.000 IT-studenten die aan Belgische universiteiten waren afgestudeerd.
Klaargestoomd voor het aangaan van een nieuwe uitdaging, worden de Exellys-talenten vervolgens ingezet bij klanten, en na een periode van twee jaar kunnen zij ofwel permanent bij de klant aan de slag gaan, of terugkeren binnen het Exellys-team, in de rol van consultant.
Tot aan vandaag heeft Projective altijd gewerkt met een meer senior resourcing model, een gegeven waar het kantoor trots op is. In het snel veranderende landschap van financiële dienstverlening en talent management echter, “vragen klanten ons om uitgebreide proposities te bieden, wat inhoudt dat ook jonge talenten aan de mix dienen te worden toegevoegd”, laat Nicolas Micheli, een partner bij Projective, weten. De overname van Exellys komt op een moment waarop de pool van zeer ervaren professionals “aan het opdrogen is”, voegde Micheli toe.
Exellys blijft onafhankelijk
Als onderdeel van de transacties, zal vertrekkend oprichter van Exellys, Raf Seymus, zijn functie als CEO neerleggen en het stokje overdragen aan Dierckx. Als gevolg van de deal blijft Exellys een onafhankelijk bedrijf en zullen de dagelijkse operaties los van Projective blijven draaien.
Vertrekkend bestuurder Seymus laat weten: “Na zes jaar kan ik als ondernemer meer dan tevreden terugkijken. Ik wil alle werknemers, consultants en klanten van Exellys voor die sterke prestaties bedanken, en temeer hen danken voor de geweldige samenwerking.” Seymus is binnen Projective benoemd tot lid van het bestuur.
Financiële details over de aankoop van 51% zijn niet bekendgemaakt. Op middellange termijn streeft Projective er naar om zijn belang met 25% uit te bouwen met de overname van de aandelen van Dierckx zelf en fintech pionier Jurgen Ingels. Het duo had dat belang twee jaar geleden gekocht, als onderdeel van een durfkapitaalronde.
Buiten België heeft Projective ook kantoren in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.