Adviesbureau Projective start eigen durfkapitaalfonds

11 december 2019 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Adviesbureau Projective heeft in navolging van onder meer McKinsey en de Big Four-kantoren zijn eigen venture capital-fonds opgetuigd. 

De omvang van het fonds, dat luistert naar de naam ‘The Alliance’, bedraagt momenteel circa €5 miljoen, wat dient als startkapitaal. Op lange termijn streeft het fonds naar structurele participaties in tien tot vijftien startups uit de financiële dienstverleningssector en de fintech-wereld. “Onze participaties kunnen oplopen tot 50%”, vertelt Stefan Dierckx, oprichter en CEO van Projective. 

Projective, dat dertien jaar geleden werd opgericht, is een middelgroot pan-Europees adviesbureau dat zich richt op financiële dienstverlening. Het Belgische bedrijf is gespecialiseerd in projectmanagement en helpt zijn klanten – zoals banken, verzekeringsmaatschappijen, vermogensbeheerders en fintechs – bij innovatie, het in goede banen leiden van digitale transformaties en het realiseren kostenbesparingen.

Het idee achter The Alliance bouwt voort op de strategie van het bedrijf om een toonaangevende speler te worden in het ecosysteem voor financiële innovatie. Eerder dit jaar werd Projective weer volledig onafhankelijk nadat het bedrijf zijn aandelen terugkocht van Diebold Nixdorf, dat in 2016 een belang in de onderneming verwierf. Deze mijlpaal heeft het management van Projective ertoe gezet in te zetten op forse groeiplannen (100% groei in de komende drie jaar), ondersteund door de ambitie om een prominent ecosysteem voor diensten en oplossingen te ontwikkelen.

Adviesbureau Projective start eigen durfkapitaalfondsDit ecosysteem wordt gevoed via The Glue, een marktplaats voor oplossingen voor de financiële dienstverleningssector. The Alliance zal investeren in bedrijven die “toegevoegde waarde op lange termijn bieden aan het hele ecosysteem”, laat Dierckx weten.

“Dit is echter geen klassiek venture capital fund”, voegt de algemeen directeur toe, erop wijzend dat alle werknemers van Projective kunnen deelnemen aan investeringen die vanuit het fonds gedaan worden. “Veel van onze mensen hebben een ondernemersgeest. Toch zijn ze vaak terughoudend om hun eigen bedrijf op te bouwen. The Alliance komt deze ondernemende ambities op een minder risicovolle manier tegemoet”, legt Corjan Mol uit, die net als Piet Impens de rol van landmanager van Projective Nederland vervult. “Dit is next level intrapreneurship: werknemers kunnen actief deelnemen aan investeringen in de groei van het internationale ecosysteem”, zegt Impens. 

Sinds de officiële lancering van The Alliance in oktober vorig jaar, heeft het fonds recent zijn eerste deal gesloten door een belang te nemen in Exellys, een Belgische startup die IT-talent traint en aanbiedt aan bedrijven. Raf Seymus, directeur van Exellys, is verheugd over het nieuwe samenwerkingsverband: “De investering van The Alliance geeft ons toegang tot een aanzienlijk netwerk waarmee we onze impact kunnen vergroten en in onze activiteiten in het buitenland kunnen uitbreiden.”