Rick Sieling over zijn interne overstap van Royal HaskoningDHV naar Novius

01 oktober 2021 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Begin dit jaar maakte Rick Sieling de interne overstap van Royal HaskoningDHV Digital naar Novius, een adviesbureau dat zich een klein jaar geleden aansloot bij de Royal HaskoningDHV-familie. We blikken met de strategisch adviseur terug op de afgelopen tien maanden: hoe heeft hij zijn overstap ervaren en wat heeft het hem tot nu toe gebracht?

Na een jarenlange carrière als consultant, kwartiermaker en bestuurder, kwam Sieling begin 2017 met een koffer vol ervaring aan boord bij Royal HaskoningDHV (RHDHV). Bij het internationale advies- en ingenieursbureau richtte hij zich de afgelopen jaren vooral op strategische vraagstukken op het gebied van energie en assetmanagement, met een focus op digitalisering en informatiemanagement. Na zo’n vier jaar aan boord sloot hij zich afgelopen januari aan bij Novius.

Hoe heb je deze nieuwe stap ervaren?

“De overstap is door Novius goed begeleid. Novius werkt met een praktisch en persoonlijk onboardingproces, waardoor je snel de organisatie en de werkwijze leert kennen. Er is veel aandacht voor de opleiding en ontwikkeling van de medewerkers. Nieuwe medewerkers worden snel wegwijs gemaakt in de succesvolle methodieken van Novius. Werkwijzen die direct waardevol zijn voor toepassing in mijn opdrachten.”

Rick Sieling, Adviesgroep Novius

“Zelf heb ik mij aangesloten bij het propositieteam ‘Winning Strategy to Execution’, een groep die op basis van onder andere een beproefd transitiemodel organisaties begeleidt in business transformaties en adviseert inzake hun digitaliseringsstrategie. Een groep leuke collega’s die allen een passie hebben voor strategie, business en digitalisering.”

Je richt je vooral op strategisch digitaal advies. Wat voor soort projecten heb je op dit vlak uitgevoerd?

“Op dit moment voer ik een opdracht uit voor een gemeente. Samen met de opdrachtgever geef ik vorm aan het programma de Digitale Spiegelstad, een programma dat zich richt op de ontwikkeling van een Digital Twin van de openbare ruimte van de gemeente. We bouwen een digitale omgeving waarmee gegevens gevisualiseerd kunnen worden die van belang zijn voor onder meer de ontwikkeling en inrichting van de infrastructuur van de fysieke omgeving van de stad.

“Daarnaast heb ik voor Royal HaskoningDHV IT-dienstverlening ontwikkeld gericht op het ondersteunen van de energietransitie van gemeenten.”

Veel organisaties hebben moeite met de vertaalslag van de digitale strategie naar executie. Hoe helpt Novius hierbij?

“Novius werkt met een succesvolle bewezen aanpak voor businesstransformatie BTP (Business Transformatie Planning). De kern van de aanpak is het Novius Business Transformatie Framework (BTF) dat samen met de opdrachtgever wordt uitgewerkt. Dit raamwerk geeft onder andere zicht op de uitgangspunten voor de digitale transformatie, de gewenste organisatie waarin de digitale transformatie zich gaat afspelen, de veranderopgave, het uitvoeringsprogramma en de roadmap voor de uitvoering.”

Wat maakt de bundeling tussen RHDHV Digital en Novius volgens jou zo sterk?

“Novius brengt een visie op en kennis van business transformatie in, die de activiteiten en proposities van de andere adviesgroepen van RHDHV Digital enorm versterken. Samen met de eigen proposities van Novius biedt RHDHV digital een kwalitatief breder palet aan diensten voor interne en externe opdrachtgevers.”

Verduurzaming is een thema waar je je op richt. Welk trackrecord brengen RHDHV Digital en Novius op het vlak van de energietransitie?

“Om inzicht te krijgen in de energietransitie is betrouwbare data nodig. RHDHV digital heeft onder andere voor regionale en lokale overheden geïnvesteerd in de presentatie en visualisatie van actuele energiedata in GEO-GIS omgevingen.

Met behulp van deze omgevingen en hieraan gekoppelde advisering hebben de adviseurs van RHDHV veel gemeenten geadviseerd bij het opstellen van hun warmtetransitievisie en daarmee hun aanpak om de wijken in hun gemeenten te verduurzamen met de inzet van duurzame bronnen.”

Hiervoor heb je bijna tien jaar bij een klein economisch adviesbureau gewerkt (E&E). Hoe bevalt het nu om te werken bij een middelgroot bureau als Novius (dat ook nog eens onderdeel is van een multinational)?

“Bij een middelgroot bureau zoals Novius en Royal HaskoningDHV wordt meer gestuurd op de ontwikkeling van de medewerkers en er zijn meer mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen door het volgen van trainingen en opleidingen. Daarnaast ontwikkel je snel een intern netwerk en heb je snel toegang tot actuele kennis voor het uitvoeren van je opdrachten.”