Hoe Overijssel haar innovatiekracht vergroot met Innovate GO

25 augustus 2021 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Het is bijna een jaar geleden dat provincie Overijssel ‘Innovate GO’ lanceerde, een acceleratorprogramma om de innovatiekracht van mkb’s te vergroten. Het programma werd samen met BlinkLane Consulting ontwikkeld en in de markt gezet. Een terugblik op het traject.

De economie van Overijssel drijft voor een belangrijk deel op techniek: veel van de bedrijven in de oostelijke provincie zijn actief in de industrie en fabricage, onder meer gevoed door de aanwezigheid van de Universiteit Twente (UT) en andere (technische) onderwijsinstellingen. Een groot deel van deze ondernemingen zijn midden- en kleinbedrijven, vaak gerund door generaties van families. Al met al herbergt Overijssel met al deze bedrijven flink wat innovatiepotentieel.

Tegelijkertijd toont onderzoek keer op keer aan hoe lastig het is om innovaties daadwerkelijk in de markt te zetten. Om haar innovatieve potentieel niet verloren te laten gaan, lanceerde Overijssel samen met Novel-T (een door de provincie, Twentse gemeenten, UT en Saxion Hogeschool opgerichte organisatie ter bevordering van innovatie) het ‘Innovate GO’-programma.

Hoe Overijssel haar innovatiekracht vergroot met Innovate GO

Het acceleratorprogramma helpt mkb’ers om hun veelbelovende ideeën om te zetten naar nieuwe business. De ondernemingen werken gedurende 18 weken in een team aan de ontwikkeling en het vermarkten van hun businesscase. Daarbij krijgen ze de kennis en begeleiding die nodig is om toe te werken naar een succesvolle marktlancering.

“De noodzaak voor innovatie en vernieuwing is door Covid-19 alleen maar groter geworden”, stelt Hendrik Haaksema, manager MKB bij Novel-T. “Deelname aan dit programma geeft bedrijven een belangrijke impuls om die nieuwe ideeën nu ook echt te gaan realiseren. Dit kan het verschil gaan maken in het kunnen doorgroeien van bedrijven.”

Dat innovatie gedurende de crisis extra belangrijk is, blijkt ook uit onderzoek van McKinsey. Daarin stelt meer dan driekwart van de ondervraagde managers dat de snelle veranderingen die Covid-19 heeft veroorzaakt een grote kans bieden voor groei. Slechts een vijfde zegt echter voldoende geëquipeerd te zijn om deze kansen ook echt te verzilveren.

Lees ook: Bedrijven die zich met een slimme wending de crisis door innoveren

Fundament voor de lange termijn

Voor het ontwerp en de uitvoering van het Innovate GO-programma schreef Overijssel een aanbesteding uit. Deze werd gewonnen door BlinkLane Consulting. Afwijkend van een ‘standaard’ en eindig acceleratorprogramma (mentoring, workshops, demodag), stelde BlinkLane een meer omvattende en duurzame aanpak voor, om zo een blijvende impact te creëren.

Daarin combineerde het bureau elementen van het Continuous Innovation (COIN)-framework en agile, om een fundament neer te zetten dat op de lange termijn door de Provincie Overijssel kan worden voortgezet.

Tijdens de uitvoering van het programma werkte BlinkLane nauw samen met Novel-T en Overijssel op het gebied van strategisch en operationeel programmamanagement. Ook was het bureau betrokken bij de coaching van de deelnemers. Zo coachten de specialisten van BlinkLane de innovatiecoaches van Novel-T, onder meer zodat zij snel bekend raakten met het COIN-framework.

Inmiddels is de eerste cyclus van het programma doorlopen. Er zijn 14 mkb-ondernemingen gecoacht om hun innovaties in 18 weken naar de markt te brengen. De deelnemers beoordeelden het programma gemiddeld met een 8+. Daarnaast is een blijvende en groeiende innovatiegemeenschap gecreëerd van mkb’s, startups, studenten, bedrijven, investeerders en andere relevante (regionale) partijen en netwerken.

BlinkLane blikt dat ook tevreden terug. “Een acceleratorprogramma van de grond af opbouwen is niet niks, en het was fantastisch om met Novel-T en de provincie Overijssel de basis te leggen voor hun vlaggenschip, de accelerator voor het mkb”, aldus een van de betrokken consultants. “Het was een geweldige ervaring en we zijn blij dat we in de positie waren om Novel-T en Overijssel te ondersteunen en op zo’n manier met hen samen te werken dat zij het programma nu zelfstandig kunnen uitvoeren en het kunnen blijven verbeteren en uitbouwen.”