Bedrijven die zich met een slimme wending de crisis door innoveren

22 juli 2020 Consultancy.nl

Door de coronacrisis worden veel bedrijven hard geraakt. De eerste reflex binnen veel organisaties in een dergelijke situatie is om de tijd uit te zitten en te wachten op betere tijden. Toch zijn er bedrijven die juist door slimme innovaties de crisis het hoofd bieden. Maties van Voorthuizen, consultant bij flowresulting, deelt vijf voorbeelden van bedrijven die hierin zijn geslaagd. 

Airbnb

In de maand april stelde Airbnb nog de prognose dat hun jaaromzet mogelijk met 50% zou kunnen afnemen, als gevolg van de coronacrisis. Door de terugval in de toeristische markt liep namelijk het aantal boekingen fors terug. En dus ging het bedrijf op zoek naar alternatieven. Een voorbeeld dat Van Voorthuizen aanstipt, is dat Airbnb een nieuwe feature uitbracht, die het voor mensen mogelijk maakt om hun ervaringen op de site samen te delen.

Hosts van over de hele wereld delen hun passie in een online sessie waar anderen voor een paar euro aan kunnen deelnemen. Van een ‘family baking experience’ tot een work-out met een olympische sporter. Airbnb zal de omzet er weliswaar niet mee rechttrekken, maar trekt mogelijk wel nieuwe klanten naar het platform die in betere tijden ook een vakantie accommodatie nodig zullen hebben.

Kasoku

Het Japanse Kasoku verhuurt haar appartementen voornamelijk aan toeristen. Toen de coronacrisis enkele maanden terug op haar hoogtepunt was, besloot het bedrijf om in te spelen op berichtgeving dat in diverse landen de lock-downs juist zorgden voor meer echtscheidingen. Het ontwikkelde een nieuwe propositie, bedoeld voor mensen die zich tijdelijk willen afzonderen van hun familie of partner. Kasoku biedt bij iedere boeking een gratis 30 minuten echtscheidingsconsult van een professional. In twee weken tijd waren reeds 20 studio’s geboekt voor een langdurig verblijf en werden ruim 100 consulten afgenomen.

Bedrijven die met een slimme wending zich de crisis door innoveren

Taximarkt

Taxibedrijven zijn een ander voorbeeld van een doelgroep die sterk leunt op toeristen en zakenreizigers. Nu veel luchthavens gesloten zijn, zitten zij met hun handen in het haar. Daarom zijn taxibedrijven in landen als Tunesië en Australië gestart met het leveren van goederen van retailers of restaurants tot aan de voordeur van de consument. Hiermee hebben ze slim ingespeeld op deze mogelijkheid, aangezien de markt voor maaltijdbezorging en e-commerce flink in de lift zijn geraakt. Bovendien kunnen veel logistieke dienstverleners, vooral in landen met een lagere digitale volwassenheid, de vraag veelal niet aan, en kunnen zij ondersteuning bij de bezorging van hun producten goed gebruiken.

Stagekings

Misschien wel de hardst geraakte sector van allemaal, is de evenementenbranche. Het Australische Stagekings ontwerpt en bouwt podia voor grote evenementen en vreesde even voor de teruggang in opdrachten. Een creatief staaltje innovatie bracht het bedrijf terug in rustiger vaarwater. Het businessmodel werd snel omgeturnd en kreeg een focus op een andere markt die door corona flink in de lift zat: die van thuiswerkbureaus. Het bedrijf wist in een maand tijd ruim 3.000 bestellingen binnen te halen. Ook in ons land zijn er verschillende voorbeelden te noemen van evenementenbouwers die in nieuwe segmenten een afzetmarkt hebben gevonden voor hun dienstverlening. 

Nannyfy

Een laatste voorbeeld dat Van Voorthuizen noemt is het Spaanse Nannyfy. Dit bedrijf, dat is gevestigd in Barcelona, koppelt nanny’s aan gezinnen, maar vanwege covid-19 is het niet langer toegestaan dat deze nanny’s de gezinnen fysiek bezoeken. Daarop lanceerde het bedrijf een online dienstenvariant, waarbij de nanny’s via een videoverbinding op de kinderen oppassen. Ook bieden ze bijvoorbeeld online begeleiding aan, bij zanglessen, wiskunde of yoga. Deze verandering in het businessmodel heeft goed uitgepakt voor Nannyfy. Tal van werkgevers sloten een (online) Nannyfy abonnement af en enkele maanden terug, in maart, wist het bedrijf zelfs een hogere omzet neer te zetten dan in het hele vorige jaar.

“Een slimme wending van je businessmodel kan helpen om op korte termijn de rentabiliteit te redden. En voor de lange termijn geldt: de juiste innovatie kan ervoor zorgen dat bedrijven sterker uit de crisis komen en de kansen benutten die deze biedt”, sluit Van Voorthuizen af. Want, “een economische crisis is een broedplek voor nieuwe businessmodellen, zowel voor startups als gevestigde partijen. Lessen uit de vorige crisis laten zien dat organisaties die stevig durven in te zetten op innovatie, in de jaren daaropvolgend een sterkere groei laten zien.”