Capgemini Invent en Innopay co-founders van Europese datacoalitie

06 augustus 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Verschillende vooraanstaande Europese spelers op het gebied van data-uitwisseling hebben een coalitie gelanceerd om de datastrategie van de Europese Unie verder te ontwikkelen. Ook twee managementadviesbureaus behoren tot de groep van dertien oprichters.

De coalitie, die luistert naar de naam Team Data Spaces, zet zich in om waarde uit datadelen te halen met betrekking tot innovatie, technologie en de bredere economische ontwikkelingen in heel Europa. Het doel is om een interne markt voor data te creëren, waarbij bedrijven, overheden en mensen deze data gebruiken en de markt gereguleerd is door middel van strenge protocollen voor privacy en veiligheid.

Achter deze eenvoudige en gemeenschappelijke databron gaat een complex web van technologische, financiële en juridische overwegingen schuil. Team Data Spaces beschikt naar eigen zeggen over expertise binnen al deze gebieden. De International Data Spaces Association, TNO, mydata.org en VTT zijn binnen de coalitie enkele van de vertegenwoordigers vanuit het bedrijfsleven, de overheid en ngo’s, terwijl founding members Capgemini Invent en Innopay de adviesbranche vertegenwoordigen.

Capgemini Invent en Innopay co-founders van Europese datacoalitie“Dataruimten zullen voordelen opleveren voor een groot aantal Europese belanghebbenden – waaronder individuele burgers en zowel particuliere als overheidsorganisaties – doordat zij een aanzienlijke maatschappelijke, ecologische en economische waarde opleveren voor de samenleving in haar geheel”, zo valt te lezen in een persverklaring.

“Ze zullen een gelijk speelveld creëren voor het delen van data en vormen een stimulans voor een innovatiever gebruik van data. Ook spelen ze een sleutelrol in de Europese AI-strategie, die sterk afhankelijk is van de toegang tot grote volumes en veelal gedecentraliseerde hoogwaardige data.”

De twee deelnemende adviesbureaus zijn expert op het gebied van datastrategie en al langer voorstander van het idee van datadelen. Digitale transformatiespecialist Capgemini Invent werkt al sinds 2015 samen met de Europese Commissie aan open dataruimtes – zo werd het kantoor in 2019 ingeschakeld om te helpen het European Support Centre for Data Sharing op te zetten. En eerder dit jaar gaf Capgemini Invent leiding aan groep bedrijven bij het opzetten van één database van Europese data.

Innopay is een Nederlands adviesbureau gespecialiseerd in payments, digitale identiteit en het delen van data. Het bureau heeft uitgebreide kennis van toepassingen in het bankwezen en het bedrijfsleven. Jaarlijks organiseert Innopay een seminar onder de naam Data Sharing Days – waar data-experts uit heel Europa hun kennis delen.

De twee adviesbureaus zullen met de overige leden van Team Data Spaces samenwerken om de eerste stappen op de agenda te zetten. Zo zal het team een community opzetten voor het delen van data, zal het de adoptie van datadeel-infrastructuur stimuleren, wordt een gemeenschappelijke routekaart opgesteld en worden juridische en ethische kaders ingericht.