Capgemini Invent leidt ‘volgende groeifase’ van Data.Europa.EU

08 juni 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd

De Europese Unie (EU) en Capgemini Invent hebben hun samenwerking op het gebied van open data service vernieuwd.

Capgemini Invent is al meer dan tien jaar een vertrouwde partner van de Europese Commissie (EC) en sinds 2015 ook op het gebied van open data. In dat jaar vroeg de EC het consultancykantoor om de potentiële voordelen te onderzoeken van een Europees dataportaal – een platform dat data uit alle EU-lidstaten kan verzamelen en deze opslaat in een overkoepelende database waar vervolgens publieke instanties, bedrijven en mensen uit kunnen putten.

De onderzoekers (destijds nog onder de Capgemini Consulting-vlag) stelden dat open data miljarden euro’s aan economische voordelen zou kunnen opleveren, onder meer door middel van meer transparantie, datadelen en samenwerking.

Capgemini Invent leidt 'volgende groeifase' van Data.Europa.EU

Niet veel later ging de EC van start met zijn grootste open data-project ooit – het samenvoegen van al zijn datasets naar een nieuw platform. Deze data was tot voor kort toegankelijk via twee platforms: het European Data Portal en het European Union Open Data Portal.

Om de effectiviteit en scope van het platform verder te versterken, heeft de EU nu een raamovereenkomst van zes jaar gegund aan een consortium van bedrijven, onder leiding van Capgemini Invent. Dit consortium heeft drie opgaven meegekregen: het overzetten van alle data naar één enkel platform, het uitbouwen en verrijken van de database en het professionaliseren van het gebruik van data voor politieke besluitvorming van overheden.

Met de lancering van Data.Europa.EU – een platform met meer dan 1 miljoen datasets in 36 landen, 6 EU-instellingen en 79 andere EU-organen en -agentschappen – is de eerste van deze opdrachten inmiddels afgerond. Het platform biedt tevens uiteenlopende leermiddelen en use cases.

Volgens een publicatie van de EU zal Data.Europa.EU instanties en agentschappen voorzien van “een enkel aanspreekpunt”, dat hen kan helpen met “het genereren van waardevolle inzichten” en “het verbeteren en ondersteunen van nationale open data-praktijken”. Dat doet het door middel van “diverse stimulansen om het gebruik en het creëren van waarde te bevorderen en onder de aandacht te brengen”.

In een reactie op de volgende te nemen stappen, vertelt Volkmar Varnhagen, Managing Director voor Capgemini Invent, Noord- en Centraal-Europa en Noord-Amerika: “De volwassenheid en de verwachtingen rond datakwaliteit, interoperabiliteit en impactcreatie evolueren. In de komende zes jaar zullen we een nieuwe sprong voorwaarts maken, drempels wegnemen en waardecreatie door open data in Europa vergroten.”

Andere bedrijven binnen het door Capgemini Invent geleide consortium zijn Intrasoft, Fraunhofer Fokus, Ommax, con terra, 52°North, Agiledrop, Timelex, de Lissabon Council en Universidad Politécnica de Madrid.