Gebruik van cloud in de zorgsector blijft toenemen

20 mei 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Het aantal zorginstellingen dat de overstap maakt naar werken in de cloud blijft toenemen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Quint.

Over de grote voordelen die gepaard gaan met werken in de cloud wordt al jaren gepubliceerd. Voor zorginstellingen kan de cloud zorgen voor een hogere efficiency of minder kosten, terwijl het tegelijkertijd de bedrijfsvoering wendbaarder maakt. En artsen en ondersteunende medewerkers kunnen dankzij de cloud plaatsonafhankelijk werken en daarnaast profiteren van de meest geavanceerde en veilige applicaties.

De 2021-editie van de ‘Cloud en ICT-Sourcing’-studie van Quint laat zien dat hoewel de zorgsector deze en andere voordelen van de cloud steeds vaker omarmt, de sector nog veel stappen te zetten heeft in de transitie naar de cloud.Cloud transitie komende drie jaren

De komende jaren staan tal van cloudprojecten op de agenda in zowel het care- als cure-segment, waaronder op het gebied van EPD/ECD, portaal/PGO, domotica en de interne bedrijfsvoering.

Zorginstellingen willen door middel van outsourcing vooral meer kunnen focussen op hun kerntaken. Het verhogen van de flexibiliteit en de verlaging van de IT-beheeractiviteit worden door meer dan 40% van de respondenten als belangrijkste drijfveren gezien. Enkele andere redenen die worden genoemd zijn standaardisatie, vereenvoudiging van het IT-landschap, innovatie en beschikbaarheid.

Drijfveren voor de toepassing van Cloud

Ook vroegen de onderzoekers de respondenten (bestuurders en managers in de zorg) naar de grootste uitdagingen die zij ervaren met de introductie van cloud. Integratieproblemen staan net als in de vorige editie bovenaan de lijst, gevolgd door de noodzaak om compliant te zijn aan regelgeving en het waarborgen van de veiligheid van de systemen.

Verder schrijven de onderzoekers dat weerstand tegen de cloud nog maar bij een klein aantal organisaties een factor van betekenis is. Opvallend is dat de capaciteiten van leveranciers redelijk hoog op de lijst staat. Volgens bijna één op de acht zorgmanagers laat de expertise en capaciteit van system integrators en leveranciers te wensen over.

Obstakels voor de introductie van Cloud

Microsoft Azure is momenteel de meest gebruikte public cloud hosting-oplossing in de gezondheidszorg. Circa driekwart van alle zorgorganisaties geeft aan dat platform te gebruiken. Bij care-organisaties hebben zowel Google als Amazon een aanzienlijk aandeel.

Meer informatie? Download het rapport ‘Cloud en ICT-Sourcing in de Zorg’ van de website van Quint.