Jan Peter Balkenende verbindt zich aan Haags bureau

19 mei 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Hague Corporate Affairs, een adviesbureau voor public affairs en communicatie, heeft een nieuwe Associate Partner benoemd. En niet zomaar een nieuwe collega, het betreft namelijk voormalig minister-president Jan Peter Balkenende.

De 65-jarige Balkenende (CDA) gaf acht jaar lang leiding aan ons land. Zijn eerste premierschap startte in 2002, toen CDA, VVD en het toenmalige LPF een coalitie vormden. Maar liefst vier kabinetten heeft de ervaren CDA-politicus in deze periode mogen leiden, mede doordat de diverse coalities om verschillende redenen de eindstreep niet wisten te halen. In 2010 eindigde het vierde en laatste (op dat moment demissionaire) premierschap van Balkenende met het aantreden van het eerste kabinet-Rutte.

Balkenende verliet het politieke strijdtoneel in datzelfde jaar en maakte de overstap naar het bedrijfsleven. Vijf jaar fungeerde hij als partner bij EY, waar hij in 2016 uit de maatschap trad vanwege het bereiken van de statutaire leeftijd (60) – de leeftijd waarop partners bij EY uittreden. Sindsdien is hij als extern senior adviseur verbonden aan het Big Four-kantoor, waarbij hij zich vooral richt op het thema duurzaamheid.

Jan Peter Balkenende, Associate Partner, Hague Corporate Affairs

Daar komt nu een tweede adviesfunctie bij. Bij Hague Corporate Affairs gaat Balkenende opdrachtgevers van het nog relatief jonge bureau adviseren over strategische keuzes die voortvloeien uit Europese en geopolitieke ontwikkelingen. “Ik wil mij vooral op Europees niveau inzetten om met bedrijven en organisaties stil te staan bij grote transities die zich aftekenen, zoals klimaatverandering, energie, circulaire economie en implementatie van de SDG’s.”

“Wij zijn zeer vereerd dat Jan Peter zich bij ons wil aansluiten. Met zijn kennis en ervaring in Europa en wereldwijd kunnen wij de advisering aan onze cliënten verder versterken”, zegt Peter ter Horst, Managing Partner van Hague Corporate Affairs, dat kantoren heeft in Den Haag, Brussel, Amsterdam en Parijs.

“Jan Peter voelt zich thuis in Brussel en heeft expertise in de grote thema’s van deze tijd: het verduurzamen van het economisch systeem en de maatschappelijke verantwoordelijkheid van het bedrijfsleven.”

Hague Corporate Affairs adviseert opdrachtgevers op het gebied van onder meer public affairs (de kunst van het beïnvloeden van de besluitvorming in de politieke en stakeholderarena), corporate communicatie (het opstellen van communicatieplannen voor organisaties) en crisiscommunicatie. Het bureau is al drie jaar op rij een FD Gazelle en telt zo’n 25 professionals.

Naast zijn functies bij EY en Hague Corporate Affairs is Balkenende voorzitter van de Dutch Sustainable Growth Coalition, een samenwerkingsverband van acht Nederlandse multinationals die zich inzetten voor duurzame groei. Hij is daarnaast hoogleraar Governance, Institutions and Internationalisation aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en lid van de Club de Madrid, een organisatie van voormalig regeringsleiders van democratische landen.