BlinkLane zet in op groei agile diensten met Christoph Stettina

20 mei 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Begin dit jaar sloot Christoph Stettina – een kennisleider op het gebied van agile – zich in de rol van Transformation Lead aan bij BlinkLane Consulting. Met vijftien jaar ervaring op zak poogt hij een leidende agile-praktijk neer te zetten, zowel in Nederland als daarbuiten.

Stettina begon zijn loopbaan in Duitsland bij Nokia. Vervolgens verhuisde hij naar Nederland om zich aan te sluiten bij Universiteit Leiden als project- en onderzoeksmedewerker bij het Center for Technology and Innovation Management. Inmiddels, zo’n tien jaar, later werkt hij als docent binnen de universiteit en is hij de oprichter van het ‘Agile for Excellence’-initiatief.

Agile is tegenwoordig een van de meest toegepaste methodologieën in het bedrijfsleven. Het raamwerk, dat zijn oorsprong kent in de softwarewereld, helpt teams om stapsgewijs resultaten te realiseren. De basis hiervoor is een meer iteratieve en op samenwerking gerichte aanpak (‘sprints’ genoemd), waarmee sneller resultaten gerealiseerd kunnen worden die op de gebruiker zijn afgestemd.

Christoph Stettina, Transformation Lead, BlinkLane Consulting

Volgens een schatting heeft vandaag de dag de helft van alle grote organisaties in Nederland agile inmiddels omarmd en de komende jaren zullen waarschijnlijk nog veel bedrijven hun voorbeeld volgen.

De afgelopen circa tien jaar heeft Stettina uiteenlopende organisaties geadviseerd over hoe zij hun bedrijfsvoering wendbaarder kunnen maken door agile manieren van werken in te voeren, of hoe zij hun agile-volwassenheid kunnen vergroten.

Uit de eerste hand weet Stettina welke impact de methodologie kan hebben op de bedrijfsresultaten van organisaties en op de medewerkerstevredenheid. Zijn werk op het snijvlak van agile (en aangrenzende domeinen) is gepubliceerd in meer dan 30 academische en professionele tijdschriften en boeken. Daarmee mag Stettina zich een autoriteit op dit gebied noemen.

Het belang van agile

Over het belang van agile voor organisaties, zegt Stettina: “Ik geloof echt dat organisaties veel effectiever en efficiënter moeten worden om relevant te kunnen blijven en bovendien voorop te kunnen lopen in de volgende golf van digitalisering. Dit is precies waar agile om de hoek komt kijken – het raamwerk kan organisaties bijstaan in hun reis om klantgerichter, efficiënter en innovatiever te worden.”

“Vanaf de eerste dag dat ik met agile teams werkte, heeft agile mij geïnspireerd”, voegt Stettina toe, terugblikkend op zijn tijd in de Nordics.

Bij BlinkLane Consulting komt volgens Stettina het beste van twee werelden samen. Enerzijds kan hij zich richten op de ambitie om BlinkLane’s agile praktijk tot een “agile marktleider in Noordwest Europa” uit te bouwen. Anderzijds heeft hij bij zijn nieuwe werkgever naar eigen zeggen een “echt thuis” gevonden. “Ik hou van de cultuur bij BlinkLane, de familiale sfeer, samenwerking en de ondernemersomgeving. Het geeft me veel energie!”

BlinkLane Consulting geldt in het advieslandschap als een specialist in het realiseren van complexe bedrijfs- en IT-transformaties. Aan Stettina nu de taak om het agile aanbod van het bureau – BlinkLane krijgt hierbij ondersteuning van zijn trainingspraktijk Gladwell Academy – de komende jaren verder uit te breiden.

Met de vorig jaar verkregen kapitaalinjectie van private equity-investeerder Auctus Capital Partners – BlinkLane ontving €30 miljoen groeikapitaal – heeft het adviesbureau een voorsprong in de markt gekregen en lijkt goed op weg om zijn ambities te kunnen najagen.

De afgelopen jaren speelde Stettina een grote rol in het opbouwen van de agile capaciteiten van Accenture. “Het was een geweldige reis om de praktijk op te bouwen. Toen dat eenmaal op eigen benen stond voelde het als het juiste moment om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Ik ben blij om nu aan boord te zijn bij BlinkLane”, besluit Stettina.