Berenschot brengt bestuurlijke toekomst Loon op Zand in kaart
Adviesbureau Berenschot heeft de mogelijke toekomst van de gemeente Loon op Zand geïnventariseerd. Het is nu aan de raad om te bepalen of Loon op Zand ten dele zelfstandig blijft of zal fuseren.
Het Brabantse Loon op Zand, met 23.000 inwoners, ligt ingeklemd tussen Waalwijk en Tilburg. De gemeente is onder andere bekend van de Efteling. Het befaamde attractiepark ligt weliswaar in Kaatsheuvel, maar dat dorp hoort bij Loon op Zand, net zoals het dorp De Moer. Hoelang deze bestuurlijke constructie nog zal voortbestaan, dat houdt de gemoederen in de Loon op Zand al lange tijd bezig.
Om hierover meer duidelijkheid te krijgen, schakelde de gemeente begin dit jaar adviesbureau Berenschot in. De onderzoekers gingen in gesprek met de bevolking, bedrijven en verenigingen over de toekomst van Loon op Zand. Hoewel de meeste inwoners zich betrokken voelen bij hun gemeente, maken ze zich tegelijkertijd zorgen over het huishoudboekje van Loon op Zand, aldus Berenschot.
Niks doen is geen optie
Volgens de onderzoekers is niks doen daarom geen optie. “Loon op Zand heeft een kleine ambtelijke organisatie. Het piept, het kraakt, de financiële situatie is penibel en de druk neemt alleen maar toe want er komen steeds meer eisen op gemeenten af”, zegt Philip van Veller, Senior Managing Consultant bij Berenschot, tegen het Brabants Dagblad.
Naast dat in Loon op Zand maar weinig ruimte is voor financiële tegenvallers, is het voor de gemeente door haar bescheiden omvang ook lastig om de juiste kennis en expertise in huis te halen en te behouden, zo stelt Berenschot. Daarnaast is het voor bedrijven ook minder aantrekkelijk om zich te vestigen in Loon op Zand dan in grotere buurtgemeenten met meer faciliteiten.
In zijn rapport bespreekt Berenschot de verschillende opties waartussen Loon op Zand kan kiezen. Zo zou de gemeente in z’n geheel – en dus op ambtelijk én bestuurlijk niveau – kunnen fuseren met Tilburg of met Waalwijk. Maar het is ook mogelijk om Loon op Zand op te splitsen, waarna Kaatsheuvel zich aansluit bij Waalwijk en Loon op Zand en De Moer bij Tilburg.
Daarnaast zou Loon op Zand ervoor kunnen kiezen om alleen op ambtelijk niveau te fuseren met Waalwijk of Tilburg, terwijl het zijn gemeenteraad en daarmee een deel van zijn zelfstandigheid behoudt. Ook is het mogelijk dat de gemeente volledig zelfstandig blijft, maar dan moet Loon op Zand wel meer gaan samenwerken met buurtgemeenten om kosten te besparen en zijn lokale economie te stimuleren.
De gemeenteraad aan zet
Afgelopen week presenteerde Van Veller het onderzoeksrapport aan de gemeenteraad. Op 10 juni gaan de politieke partijen nogmaals in debat over de bestuurlijke toekomst van Loon op Zand. Deze zomer zal blijken wat met het advies van Berenschot wordt gedaan: op 15 juli neemt de gemeenteraad hier een beslissing over.