Consultancybureaus sluiten zich aan bij Racial Justice Forum van WEF

25 februari 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Het World Economic Forum heeft ‘Partnering for Racial Justice in Business’ gelanceerd, een wereldwijd initiatief dat toonaangevende bedrijven samenbrengt met als doel de inclusie van mensen van alle raciale afkomsten te bevorderen.

Ondanks alle vooruitgang die de afgelopen jaren is geboekt op het gebied van diversiteit en inclusie, is er nog een lange weg te gaan om gelijkheid op de werkvloer te bewerkstelligen. Terwijl de meeste aandacht in de media en het bedrijfsleven uitgaat naar de positie van ondervertegenwoordigde groepen zoals vrouwen en de LGBTQ-gemeenschap, is het onderwerp raciale gelijkheid (kwaliteit voor mensen van alle raciale en etnische identiteiten) een ander belangrijk aandachtspunt op de bestuursagenda van organisaties.

Raciale ongelijkheid komt het pijnlijkst naar voren in bestuurskamers. Volgens gegevens van het World Economic Forum (WEF) is minder dan 5% van de leidinggevenden bij Fortune 500-bedrijven zwart, en wordt slechts 1% van deze wereldwijde toonaangevende organisaties geleid door een zwarte CEO.
Net onder het bestuursniveau zijn zwarte werknemers goed voor 6,7% van de in totaal 16,2 miljoen banen op managementniveau. “De noodzaak om raciale ondervertegenwoordiging in het bedrijfsleven aan te pakken, is urgent en duidelijk”, geeft Saadia Zahidi aan, een managing director binnen het World Economic Forum.

Met het nieuwe ‘Partnering for Racial Justice in Business’-platform wil het WEF hier een bijdrage aan leveren. Door samen te werken met een wereldwijde coalitie van bedrijven en hun bestuurders, wil het WEF meer bewustzijn creëren voor het onderwerp en ervoor zorgen dat organisaties wereldwijd zorgen voor een eerlijkere verdeling van werkplekken.

Zahidi licht toe: “Om raciaal en etnisch rechtvaardige werkplekken te creëren, moeten bedrijven racisme op systemisch niveau tegengaan. Hiervoor dienen niet enkel de structurele en sociale mechanismen binnen de eigen organisatie te worden aangepakt, maar ook de rol die ze spelen binnen de algehele economie en maatschappij.”

Het ‘Partnering for Racial Justice in Business’-netwerk is ontworpen om de diverse initiatieven om racisme op de werkvloer uit te roeien te operationaliseren en coördineren, en om wereldwijde normen te kunnen vaststellen voor meer raciale gelijkheid binnen het bedrijfsleven. Eveneens fungeert het als een platform voor bedrijven waarbinnen gezamenlijk kan worden gepleit voor inclusieve beleidsverandering.

Een groep van 56 bedrijven ondersteunt het netwerk inmiddels als founding partner, waaronder ook 17 bedrijven actief in de consultancybranche. Dit zijn AlixPartners, Boston Consulting Group, Bain & Company, Capgemini, Cognizant, Dentsu, EY, IBM, Infosys, Jacobs (de moedermaatschappij van PA Consulting), Kearney, KPMG, McKinsey & Company, PwC, Tata Consultancy Services, Willis Towers Watson en Wipro.