AEF-adviseur wordt interim zakelijk directeur van Van Gogh Museum

26 januari 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Mark Minkman, adviseur bij Andersson Elffers Felix, is begin deze maand aan de slag gegaan als interim zakelijk directeur bij het Van Gogh Museum.

Het Van Gogh Museum werd opgericht in 1973 en maakt het leven en werk van de beroemde Nederlandse kunstschilder Vincent van Gogh (1853-1890) en de kunst uit zijn tijd toegankelijk voor liefhebbers in binnen en buitenland. Zoals ieder museum gaat ook Het Van Gogh Museum door een lastige tijd, waarin het coronavirus museumbezoeken, laat staan deelname aan wat voor fysieke evenementen dan ook, onmogelijk heeft gemaakt.

Begin dit jaar legde Adriaan Dönszelmann zijn functie als zakelijk directeur van het Van Gogh Museum neer, om een nieuwe uitdaging aan te gaan als voorzitter van de directie van MBO College Zuidoost in Amsterdam. Aan opvolger Mark Minkman nu de opgave om samen met algemeen directeur Emilie Gordenker het museum door deze uitdagende crisistijd te gaan loodsen.

AEF-adviseur interim zakelijk directeur van Van Gogh MuseumMinkman wordt vanuit adviesbureau Andersson Elffers Felix (AEF) als interim zakelijk directeur verantwoordelijk voor de takken en afdelingen Van Gogh Museum Enterprises, het Stafbureau, Finance & Control, HR en Bedrijfsvoering. Over zijn nieuwe uitdaging, zegt hij: “Ik kijk er erg naar uit om met Emilie Gordenker samen te werken om het Van Gogh Museum effectief te begeleiden in een periode waarin het museum voor buitengewone uitdagingen staat.”

AEF is een adviesbureau voor maatschappelijke vraagstukken uit Utrecht. De projecten van AEF kenmerken zich doorgaans door veranderopgaven in een complexe politiek-bestuurlijke omgeving, vaak met grote maatschappelijke impact. Minkman sloot zich in april 2020 aan bij het adviesbureau, waar hij zich vooral bezighoudt met cultuur, media en auteursrecht. Vanuit AEF was hij vanaf september 2020 actief als interim directeur bij Stichting Regionale Publieke Omroep

Jarenlange bestuurlijke ervaring

Afgaande op zijn trackrecord lijkt Minkman geknipt voor zijn nieuwe directeursrol bij het Van Gogh Museum. Hij neemt jarenlange bestuurlijke ervaring mee, in het bijzonder opgedaan in de media- en cultuursector, Zo was hij zo’n zes jaar algemeen directeur van de Nederlandse poptempel Paradiso.

Onder zijn vleugels wist Paradiso de bezoekersaantallen sterk te vergroten. Daarnaast speelde Minkman een belangrijke rol bij het succesvol versterken van de bekendheid van cultureel centrum Tolhuistuin (Paradiso Noord). Minkman ontwikkelde en lanceerde ook tal van strategieën en experimentele initiatieven om een ​​nieuw publiek aan te trekken. (Lees het interview met Mark Minkman in het Parool (augustus 2018) voor meer informatie).

Eerder in zijn loopbaan was Minkman zo’n negen jaar als financieel bestuurder actief voor omroep VARA. Daar was hij onder meer verantwoordelijk voor finance, asset management en de commerciële activiteiten van de omroep. Naast zijn bestuurlijke rollen heeft hij eveneens toezichthoudende functies in de sector vervuld, waaronder als Lid Raad van Toezicht en als voorzitter van de auditcommissie bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Gordenker laat weten verheugd te zijn over het aantrekken van iemand met het kaliber van Minkman, die het museum als regisseur door de huidige crisisperiode mag leiden: “Zijn ruime ervaring als bestuurder en bestuurslid in de publieke en culturele sector zal de komende tijd een mooie aanvulling zijn op het Van Gogh Museum. Ik kijk ernaar uit om met Mark samen te werken terwijl we onze blik stevig op de toekomst richten.”

Volgend op de interim-bestuursrol van Minkman is het Van Gogh Museum voornemens om in de loop van 2021 een vaste directeur te benoemen.