Tim Eikelenboom en Mark van Kruistum starten bij Kurtosis

14 januari 2021 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Tim Eikelenboom en Mark van Kruistum zijn als data-analist gestart bij Kurtosis. De twee nieuwe aanwinsten vertellen waarom ze hun loopbaan aftrappen bij de specialist in datagedreven werken, wat ze zo aantrekt in het vakgebied en hoe ze hun start hebben ervaren. “Ik vind het leuk dat het werk zo verschillend kan zijn, maar dat er altijd een maatschappelijk belang achter zit: het is nooit voor niets.”

Na het afronden van zijn master Data Science and Society aan de Tilburg University, ging Tim Eikelenboom het afgelopen najaar op zoek naar een passende organisatie om zijn carrière te beginnen. Met zo’n specialisatie kon Kurtosis natuurlijk niet lang onder de radar blijven: het in Culemborg gevestigde bureau brengt data science en de maatschappij samen door publieke organisaties te helpen met datagedreven werken.

“Ik zocht een leuke uitdaging met maatschappelijk relevantie”, vertelt Eikelenboom. “Een oude bekende van mij van de Erasmus Universiteit Rotterdam, Ilse Verveer, was zelf net gestart bij Kurtosis. Zij zag dat ik een bericht had geplaatst op LinkedIn en liet dit vervolgens weer aan Johan Posseth zien, een van de partners van Kurtosis. Zodoende hebben we een leuk gesprek gehad en heeft Johan me erg enthousiast gemaakt. Ik vind het leuk dat het werk zo verschillend kan zijn, maar dat er altijd een maatschappelijk belang achter zit: het is nooit voor niets.”

Tim Eikelenboom, Mark van Kruistum - Kurtosis

Bij Kurtosis kan Eikelenboom zijn achtergrond in “gespreksvoering, onderzoek doen en data science” meteen in de praktijk brengen. “Het mooie is dat ik mijn technische kennis goed kan toepassen op grotere verzamelingen van informatie en hier de waardevolle informatie uit kan halen. Daarnaast vind ik het erg leuk om in gesprek te gaan met klanten en uit te leggen op welke manieren zij deze informatie kunnen interpreteren en in hun eigen voordeel kunnen gebruiken. Je gaat als het ware naar iets op zoek en presenteert het vervolgens aan degene die ernaar op zoek is. Dat maakt het werk erg leuk.”

Oorspronkelijk zou hij per 1 januari starten, maar uiteindelijk begon Eikelenboom al enkele weken eerder. “Ik hielp alvast mee aan een nieuw dashboard voor gemeentes, waarbij hun data in een nieuw format inzichtelijk gemaakt wordt. Dit begon met een technische kwestie, maar binnen een korte tijd was ik bij de hele klus betrokken en kreeg het vertrouwen om hier gelijk volledig aan mee te werken. Dit heb ik als erg prettig ervaren omdat ik zo snel aan de slag kon en binnen de kortste keren gewend was.”

Ook Mark van Kruistum startte vlak voor het einde van 2020 bij Kurtosis, nadat hij zijn master Business & IT aan de Universiteit Twente had voltooid. “Grappig genoeg kwam ik Kurtosis op het oog via Consultancy.nl”, vertelt hij. “Ik zag een vacature staan op de vacaturepagina en daar heb ik op gereageerd. Eigenlijk vanaf het eerste contact was het gevoel goed. Ik wilde graag in de publieke/not-for-profit-sector werken, met het idee de maatschappij verder te helpen. Bij die wens sluit Kurtosis natuurlijk erg goed aan.”

Ook vindt hij het erg leuk dat Kurtosis data science combineert met consultancy. “De afwisseling tussen het enerzijds het technische aspect van de data science en data engineering en anderzijds het afstemmen met de klant maakt het erg uitdagend. Je legt de vraag achter de klantvraag bloot, inventariseert wat voor data er al is en kijkt hoe je nieuwe oplossingen kunt laten aansluiten op bestaande systemen.”

Met de eerste weken achter de rug kan Van Kruistum terugblikken op een geslaagde start. “Nu met corona is het natuurlijk allemaal wel iets anders, maar gelukkig heb ik de vrijdag voor ik startte nog wat collega’s ‘live’ kunnen zien bij een training. Vanaf het begin krijg ik veel vertrouwen en verantwoordelijkheid. Ik ben nu bijvoorbeeld – vrijwel zelfstandig – bezig met het maken van een (web-)app waarmee het voor gemeenten gemakkelijker wordt om verwijzingen vanuit de jeugdzorg in te zien en te beoordelen. Erg leuk om meteen concrete impact te kunnen maken!”