Artëm Dembski en Maria van Leeuwen over werken bij Novius

14 december 2020 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Maria van Leeuwen en Artëm Dembski werken als business consultants voor Novius. De twee young professionals delen hun ervaringen bij het adviesbureau.

Zijn interesse voor consultancy ontwikkelde Artëm Dembski tijdens zijn masteropleiding Innovation Science aan de TU Eindhoven “De nadruk lag bij deze studie op stakeholdermanagement, impactanalyses en steeds veranderende omgevingen, waarin technologische innovaties kunnen bijdragen aan toekomstbestendige oplossingen voor organisaties. Ik ontdekte steeds meer over hoe ik mijzelf en mijn vaardigheden rondom adviseren kan verbeteren, onder meer op het gebied van change management.”

“Wat mij aanspreekt aan het adviesvak is de verscheidenheid aan taken en werkomgevingen”, vertelt collega Maria van Leeuwen, die een onderzoeksmaster in de Nederlandse literatuur & cultuur afrondde. “De ene dag geef je een training, de volgende dag werk je een presentatie met een analyse uit en weer een andere dag ontwikkel je een korte video of schrijf je een blog. De vrijheid die je als adviseur hebt, maakt het werk heel aantrekkelijk.”
Artëm Dembski en Maria van Leeuwen, Novius

Kiezen voor Novius

Artëms interesse in innovaties en bedrijfstransformaties motiveerden hem om aan de slag te gaan bij Novius. “De inhoudelijke aanpak, ontwikkelmogelijkheden, klanten en de fijne bedrijfscultuur bevestigden mijn keuze”, blikt hij terug op zijn eerste maanden.

Vanuit Novius adviseert en ondersteunt hij momenteel zadenveredelingsbedrijf Enza Zaden bij het in kaart brengen van de bedrijfsarchitectuur en bijbehorende transformatieplannen. “Novius helpt de gewenste bedrijfsarchitectuur te realiseren door het geven van richting, inzichten en advies. Verder ben ik verantwoordelijk voor het organiseren en ondersteunen van workshops die betrekking hebben op de strategische doelstellingen van de bedrijfsarchitectuur.”

Daarnaast brengt hij binnen de marketing- en salesafdeling de huidige procesarchitectuur in kaart. “Ik ben voortdurend in gesprek met de klant om samen de huidige bedrijfsprocessen in kaart te brengen en ondersteun mijn senior collega’s in het vormgeven van de toekomstige procesarchitectuur. Dit leidt ertoe dat ik als kersverse consultant betekenisvolle opdrachten mag uitvoeren voor de klant en dat ik als onderdeel van het team kan bijdragen aan het succes van het Enza Zaden-project.”

Collega Maria van Leeuwen werkte voor haar start bij Novius enkele jaren bij data-adviesbureau CRANIUM Nederland. Bij Novius wil ze zich meer richten op trajecten ‘van strategie naar uitvoering’. “De mensen van Novius gaven mij de doorslag om hier te willen werken. Tijdens de sollicitatiegesprekken bleek snel dat we op dezelfde golflengte zaten.”

Ook Maria zet zich op dit moment vanuit Novius al een tijdje in bij Enza Zaden: “Ik houd me bezig met het faciliteren van een meer datagedreven manier van werken. Om meer inzichten te kunnen halen uit data, moet worden voldaan aan vele randvoorwaarden. Een voorbeeld hiervan is dat het belangrijk is om dezelfde taal te spreken. De ene bedoelt met ‘plant’ bijvoorbeeld een fysieke locatie, terwijl de andere het over een gewas heeft.”

“Hierbij faciliteer ik discussies over de terminologie, terwijl ik daarnaast eveneens data stewards en data owners train”, legt ze uit. “Een vervolgstap is om meer grip te krijgen op de kwaliteit van de data waaruit je inzichten wilt halen, bijvoorbeeld door allerlei metingen uit te voeren die je hier een beter beeld over verschaffen. Alle activiteiten dragen uiteindelijk bij aan een nieuwe werkwijze, waarbij data en bijbehorende inzichten leidend zijn voor bedrijfsbeslissingen.”

Blik op de toekomst

Vooruitkijkend laat Artëm weten dat hij voorlopig nog wel op z’n plek zit bij Novius: “Samen met mijn coach bepaal ik voor 2021 mijn ontwikkelplan, doelstellingen en welke ondersteuning ik daarbij nodig heb. Mijn ontwikkelplan evalueer ik met de propositietrekker van Strategy to Execution zodat ik mijn consultancyskills kan opbouwen en mijzelf kan blijven ontplooien op basis van alle ervaringen die ik opdoe. En ik ben hier nog niet uitgeleerd!”

Na het horen over de overname door Royal HaskoningDHV (RHDHV) werd Artëm enthousiast. “Ik zie een mooie kans om de impactvolle technische innovaties van RHDHV te combineren met mijn enthousiasme voor bedrijfstransformaties. Daarnaast kunnen onze toekomstige opdrachten nu ook een internationaal karakter hebben, iets dat ik graag wil gaan ontdekken.”

Maria onderschrijft de woorden van haar collega: “Ik ben pas drie maanden werkzaam bij Novius, maar mede door de samenwerking met veel nieuwe collega’s bij RHDHV Digital weet ik nu al dat ik hier nog wel even zal blijven. Het is een fijn bedrijf om voor te werken, zelfs tijdens de coronacrisis. Dat maakte mijn start ook wat vreemd, vanuit huis kun je veel opvangen, maar het écht proeven van de sfeer, dat mis ik nu. Denk bijvoorbeeld aan momenten bij de koffieautomaat. Maar gelukkig is iedereen erg behulpzaam en betrokken, waardoor ik me snel thuis ben gaan voelen.”