Huisadviseurs helpen P. Van De Velde Group aan volgende deal

27 november 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Aan de buy-and-build-strategie van verpakkingsbedrijf P. Van De Velde Group komt voorlopig geen einde. Gisteren maakte de Belgische onderneming bekend dat het VJD Folding Carton Packaging uit Joure heeft toegevoegd aan de groep.

De Belgen hebben al een reeks overnames in ons land achter hun naam staan. In september werd Veerkarton overgenomen (circa 70 medewerkers), en tussen 2017 en 2019 werden branchegenoten Koninklijke Schut, Wesly Printing & Packaging en Vekopak ingelijfd.

Telkens werd P. Van De Velde Group bijgestaan door een vaste groep dealmakers, bestaande uit onder meer Fortaleza Capital (de huisadviseur op corporate finance-vlak), Lansigt (financieel advies en boekenonderzoek; drie van de vier deals) en BarentsKrans (voor juridisch advies). Voor andere werkzaamheden zoals belastingzaken, operationele due diligence of notariële activiteiten worden verschillende bureaus ingevlogen – hier kijkt P. Van De Velde Group per deal naar de beste fit.

Huisadviseurs helpen P. Van De Velde Group aan volgende deal

Voor de meest recente deal, de overname van VJD Folding Carton Packaging, zaten Alexander van Rossum en Peter van Leeuwen van Fortaleza Capital echter aan de andere kant van de tafel. Zij leverden sell-side M&A-advies aan VJD, net als ze dat ook deden tijdens de Vekopak deal. Bij de Koninklijke Schut en Wesly Printing & Packaging transacties trad Fortaleza Capital – een specialist in de wereld van verpakkingen – op namens koper P. Van De Velde Group.

De Belgen werden op financieel vlak bijgestaan door Martin van Beelen, Leendert Andeweg en Bert-Jan Luijendijk van Lansigt, en Michiel Martin, Thomas van Hövell tot Westervlier en Robert-Jan Zwaan van BarentsKrans.

VJD Folding Carton Packaging werd opgericht in 1923 en is een producent van op maat gemaakte vouwkartonverpakkingen. Het bedrijf heeft circa 40 werknemers in dienst en richt zich vooral op de foodsector. VJD onderscheidt zich door middel van zijn verpakkingen, die met veel maatwerk kunnen worden geproduceerd. Het Friese bedrijf heeft ook duurzaamheid hoog in het vaandel staan.

Volgens Peter Bil, een van de aandeelhouders van VJD, levert de krachtenbundeling met de Belgen tal van voordelen op. “Het geeft ons de kans om onze klanten nog beter te bedienen. Onze productportfolio’s zijn complementair en versterken elkaar perfect. Verder wordt onze marktpositie versterkt, kunnen we profiteren van schaalvoordelen in de inkoop en hebben we een backup-optie in het geval van calamiteiten.”

Het management van VJD Folding Carton Packaging, bestaande uit Jan-Eric Siemonsma, Marc Draaisma en Peter Bil, blijft verantwoordelijk voor de dagelijkse operaties.

Van De Velde Group heeft een omzet van rond de €150 miljoen en telt meer dan 700 werknemers.