Zakelijke mobiliteit in 2021 nog niet terug op oude niveau
De markt voor zakelijke mobiliteit is op z’n kop gezet door de coronacrisis. Dit was natuurlijk al bekend, maar een nieuw onderzoek door verschillende partijen in de branche geeft nu meer inzichten over hoe de pandemie en thuiswerken van invloed zijn op zakelijk reizen.
Dagelijks reizen miljoenen mensen naar hun werk. De meeste professionals moeten een behoorlijke afstand overbruggen, want volgens het CBS verdient 62% van de Nederlanders zijn of haar loon in een andere gemeente dan de eigen woonplaats. Gemiddeld komt de woon-werk reisafstand uit op 45 kilometer per dag.
Om hun licht te werpen op hoe de markt voor zakelijke mobiliteit aan het veranderen is, hebben RDC, VNA (Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen), NS en RET hun krachten gebundeld met onderzoekspartner VMS | Insight en datapartner MSR Consulting Group voor een speciale editie van hun Nationaal Zakelijke Mobiliteitsonderzoek (NZMO).
Dit onderzoek wordt sinds 2009 jaarlijks uitgebracht op basis van één grote survey, maar gezien de huidige marktdynamiek is dit jaar gekozen voor een drieluik van surveys, in mei/juni, augustus/september en november.
De resultaten van de eerste twee surveys geven een goed beeld van de grote impact die corona heeft op de zakelijke mobiliteit. Het aantal professionals dat thuiswerkt is explosief gestegen – verdubbeld van 37% voor corona tot 62% nu. Het massale thuiswerken van Nederland wordt goed ontvangen door professionals, want 80% van de reizigers vindt zichzelf thuis net zo productief als normaal.
De verschuiving naar thuiswerken wordt door zowel reizigers als bedrijven gezien als een structureel onderdeel van het nieuwe normaal. Meer dan driekwart van de zakelijke reizigers verwacht dat de manier van werken definitief gaat veranderen, en bedrijven zijn eenzelfde mening toebedeeld. Zij verwachten dat er in de toekomst anderhalf keer zoveel medewerkers zullen thuiswerken als vóór corona.
Hierdoor is het woon-werkverkeer flink afgenomen. Volgens de onderzoekers worden in 2020 per auto 25% minder zakelijke kilometers gereden dan in 2019. Onder grote bedrijven met veel medewerkers is deze afname nog groter: 31% minder zakelijke kilometers per auto.
Hetzelfde geldt voor het reizen met het openbaar vervoer. Het aantal reizen met de trein, tram, bus of metro is gekelderd omdat veel mensen kunnen thuiswerken. Bovendien is 31% van de ov-reizigers terughoudend vanwege de risico’s om Covid-19 op te lopen, en worden andere weer ontmoedigd omdat ze niet verplicht een mondkapje willen opzetten.
Volgens de enquête van RDC, VN, NS en RET zullen zakenreizigers begin 2021 bijna twee dagen per week minder met het openbaar vervoer naar hun werk reizen.
Oude normaal nog ver weg
Al met concluderen de onderzoekers dat het nog lang zal duren voordat het ‘oude normaal’ weer bereikt wordt. 57% van de onderzochte bedrijven verwacht dat zakelijke mobiliteit begin 2021 nog niet op het oude niveau zal zijn, en een groot gedeelte verwacht dat hier pas vanaf 2022 sprake van zou kunnen zijn.
De timing van een mogelijk vaccin en de manier waarop dit wordt uitgerold heeft vanzelfsprekend een grote invloed op de snelheid van het herstel.
Dit noopt bedrijven om na te denken over hoe ze hun mobiliteitsbeleid hierop moeten aanpassen. Een vijfde van de bedrijven verwacht een afname in het wagenpark, en veel bedrijven hebben de intentie om hun afspraken (bijvoorbeeld: leasecontracten of jaarcontracten voor het openbaar vervoer) te flexibiliseren. Opvallend, maar logisch gezien corona, is dat een fiets van de zaak flink aan populariteit wint.
De enquêtes zijn gehouden onder bijna 3.000 zakelijke reizigers en ruim 500 werkgevers.